【找數Post︱第二次世界大戰】

160 回覆
89 Like 0 Dislike
高質post LM
Off topic 如果想發下夢睇德國日本贏二戰嘅世界可以睇高堡奇人
可以講下德國重整軍工業
可以講下德國重整軍工業

呢樣值得講,以前讀歷史好快飛左
加上德國走軍工路線,亦註定要開戰
好正 好似讀多次history咁
支持 仲有無
病左兩日
夜d出
點解德國一戰後經濟復甦得咁快?
正如前文所說,希特拉上台時嘅德國,正係面對經濟大衰退帶黎嘅問題,何以德國經濟可以恢復得咁快?
當時德國貨幣同今日津巴布韋無異,但希特拉同經濟部長沙赫特成功帶領人民走去困境,並且有國力發動二戰,究竟佢地做左咩?

希特拉經濟政策以兩方面為目的,一:維持糧食生產﹑二:對抗失業,佢地嘅政府進行左兩個四年計劃去做以上個兩點。

第一點方面,其實做法同其他國家都好相似,例如推動工程,提高農產品入口關稅,對國內貿易進行保護主義,由於政府偏向獨裁,所以進行嘅時候更為成功

至於對抗失業,政府大量興建唔同類型嘅工程,例如高速公路﹑道路﹑起機場﹑軍營﹑房屋等,而已進行嘅時候,以唔比機械代春人力為大前提,引致工程酬要大量労力同人才,令國內有更多就業機會,起得路,自然有車配套,所以Volkswagen就係個時崛起。

1936年的工人工作相片

起新路

元首都有落區幫手起架

1936年的「波子」

另外,希特拉迫使猶太人退出社會生活﹑女性亦唔可以就職,除左係用黎減低失業,亦配合到一路以黎政治政策,加上1935年推行青年義務勞動制,每個18-25歲青年需要受納粹黨意識教育同體能工作,一方面洗腦,另一方面減低青年失業率,當有戰爭/要準備時,正正可以提供大量人才。

後生仔

正因為以上措施,失業人口由最嚴重嘅600萬,到1935年大量減到170萬,戰前更加幾本上無失業人口,經濟上嘅成功,亦令人民更加深信希特拉嘅政府

1933年的元首已經好受歡迎
想知多啲詳細既希特拉既經濟政策
一路都覺得佢好傳奇

希特拉係1935年開始修建高速公路計劃
係呢個計劃入面令失業人口減少左好多
同時係1936年嘅第一個四年計劃開始恢復軍火行業都令到德國經濟好既原因
利申 之前做sba睇書睇返黎 有錯唔好屌

岩呀!其實個時d德國佬好愛佢,因為佢比到飽飯佢地食

法西斯既經濟係點work?
又要全民就業但係又反共反自由
德國重整軍工業(好似變左專講德國Post)

對於希特拉黎講,就算點發展/經濟點好番都好,如果德國無一支世界既一流軍隊,德國就好快玩完,佢曾經係1936年擬定左一份備忘錄,講述共產黨既禍害,有可能令德國面對新一條既凡爾賽條約,可見希特拉對建軍既決心,根據一份希特拉比戈林既備忘錄講明,呢個重點係高於其他一切目標。

為左達成目標,最需要有土地﹑糧食同原料。正因為咁,戈林曾經同沙赫特有爭論,因為沙赫特目的係恢復經濟,但戈林係1936年推行既四年計劃係會進行強制建軍,為政府帶來支出,最後係1938年,沙赫特被迫落台。

戈林1937年成立的赫爾‧戈林帝國公司,並成為當時德國最大僱主,以生產煤鐵為主要目的,政府亦主動出資研發合成燃料﹑提煉氣油等措施,例如1934年成功發明合成橡膠﹑合成油脂等物品,加快建軍背後的支援。

簡單黎講就係政府叫你做咩就做咩
全民就業都係work under the government

同反共反自由無抵觸,因為有自由就唔聽政府講,共就做唔做都有錢
留名
老老豆豆,唔計元首做既衰野,
就佢個人而言,係有種吸引力
同埋其實佢好勵志:
細個:讀書比同學虐待加成績差,畢唔到業,想讀Art,但兩次報考維也納美術學院都失敗

初初出社會:街頭行乞﹑賣畫﹑掃地

一戰:傳令兵>上等兵 (聽講仲因為打仗搞到單丸)

一戰後:調查局做監視->德國工人黨主席團委員->黨魁->上位

其實好傳奇

Agger
二戰post 留名支持
我最鐘意睇戰爭史
講埋墨索里尼ok?
Me 好貪心

簡單黎講就係政府叫你做咩就做咩
全民就業都係work under the government

同反共反自由無抵觸,因為有自由就唔聽政府講,共就做唔做都有錢

咁但係商人搵到既錢係咪可以落自己袋 因為如果唔可以既我睇唔出同共產主義有咩分別

元首齊哂一個國家元首要有既野...個人魅力,領導能力同凝聚力...
中學老師曾經出過一條essay 題目係問希特勒是英雄做時勢定係時勢做英雄
我覺得希特勒就算係現代都可以創立出佢自己時代

元首齊哂一個國家元首要有既野...個人魅力,領導能力同凝聚力...
中學老師曾經出過一條essay 題目係問希特勒是英雄做時勢定係時勢做英雄
我覺得希特勒就算係現代都可以創立出佢自己時代

啲演講真係好有魅力
獨裁政府可以好快復原經濟但好難長遠
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞