【找數Post︱第二次世界大戰】

160 回覆
89 Like 0 Dislike
前文回顧:第一次世界大戰:https://lihkg.com/thread/17107/page/1

遲左兩個月唔好意思,同咁多位巴打道個靚歉先,希望遲到總比無到好,多多包涵
開始前賣個好細嘅廣告,如果有興趣學更多野,歡迎上黎呢個網頁同專業,多謝大家。
網頁:免費課程:www.beginneros.com
專頁:每日更新冷知識:www.facebook.com/beginneros
——————————————————————————————————
正文
前言:
好多人或者會認為(或者因為現實嘅迫使),覺得只要有戰爭發生,全世界就會有一次洗牌嘅機會,為自己脫貧,不過呢次洗牌嘅機會,究竟係建基於幾多條人命而得番黎?

當有戰爭發生嘅時候,你真係可以確保你可以把握機會,比有錢嘅人有更多逃生嘅本錢﹑議價能力﹑選擇權?會有更快捷嘅消息﹑會有更多乘坐救生艇逃離戰場嘅機會?

漫畫想表達咩?

第二次世界大戰,發生o係1939年至1945年!由於參戰國家眾多,牽涉世界大部分國家同所有大國,所以就稱為第二次世界大戰。戰爭主要分為同盟國同軸心國兩派,呢次戰爭係世界上最大規模嘅戰爭,亦有人形容,呢次戰爭係第一次世界大戰嘅延續。

數字圖:

愛因斯坦曾經講過:「我唔知道第三次世界大戰會用咩武器打,但第四次世界大戰將會用木棒和石頭去打」。睇得明呢句話嘅人可能會偷笑,但句野亦反映出,二戰同戰爭中研究出黎嘅武器,傷害有幾嚴重。未經歷過嘅人,打機睇番可能會覺得場戰爭好精彩,但相信經歷過嘅人,唔會再希望有戰爭嘅發生。

愛因斯坦Quote:

「猶太人﹑南京大層殺﹑廣島長崎原爆﹑細菌戰﹑希特拉﹑東川英機﹑蔣介石﹑史太林……」相信呢D字眼對大家都唔陌生,究竟佢地同呢場戰事有咩關係?等我Beginneros一一為大家解釋。

受迫害的猶太人

廣島原爆後的街景

731部隊/石井部隊:生物戰和人體試驗研究秘密軍事醫療部隊

戰爭成因:(遠因)
1. 復仇主義
自第一次世界大戰後,德國一直對苛刻嘅條約十分反感,認為條約對德國人是不公平及不公義,例如德國需要付止所有戰爭責任﹑亦需要賠上天文數字嘅巨款,所以好希望可以推番條約內容,加上好多德國人一直唔承認戰敗,認為只係因為國內叛變先會敗於戰爭,所以好希望國內有一個強人可以掌權帶領德國改變,埋下納粹主義興起嘅伏線
(討論問題:同而家特朗普成功選出有相似地方嗎?)

當呢個小朋友長大,你覺得佢會做咩?

同樣地,意大利亦十分不滿意被英法背叛,明明出左力打仗,講明勝出左可以得到阜姆,但最後拎唔到(雖然唔係出左好多力),有種被背叛嘅感覺,所以一直都想搵機會報復,造就國內希望強人出現,為墨索里尼提供機會。

2. 經濟大蕭條
一戰之後,雖然戰敗國經濟重創,但在1920年代慢慢復甦,國與國之間互相影響,日本與美國最為受惠。但在1929年10月,美國股市突然崩盤,原本在經濟大恐慌前夕,法定保證金僅要求10%,投資人每存$1,經紀公司就會借出$9,但由於未償還嘅債務越來越多,存款人集體取款,使得擠提現象頻發,銀行家們試圖收回債款,但借款人無以還債,引起連鎖效應。

1930年代,有大約9,000間銀行倒閉,失業率高企,人們資不抵債,情況持續至1933年才開始改善,但已經對各國造成很大嘅影響,有人認為二戰主要爆發原因係因為經濟大蕭條嘅出現,不過換個諗法,1929年出現經濟大蕭條,點解會1939年,即10年後先出現大規模戰爭?

美國股市黑色星期二時交易所外的情況

銀行擠提情況

3. 反共產主義
一戰之後,俄國共產政權嘅出現引起了共產主義嘅思潮,因為戰爭後各國經濟欠佳,因而出現共產思潮,西歐各國恐慌共產主義入侵,部分政黨打著反共產主義嘅立場,因而取得不少資金支持,同時,俄國亦恐慌西方國家會干擾他們,雙方存在互相不信任,當國際間存在衝突嘅時候,雙方未能好好合作,阻止戰爭嘅出現。

1920年代匈牙利反共產宣傳

4. 法西斯主義嘅出現
法西斯主義,源於一種古羅馬嘅象徵物,是一種極致國家民族主義嘅政治運動,民族是一種超越個人之上,以國家民族為首嘅想法。墨索里尼定義法西斯主義為「右翼嘅集體主義意識形態,反對社會主義、自由主義、民主和個人主義」。簡單黎講,法西斯主義主張一個中央集權嘅專制政府,由獨裁領導者帶領國家,嚴格嘅經濟和社會組織化,並強力鎮壓反對勢力,創造強大嘅國家。

一戰及經濟大蕭條之後,法西斯主義係多個國家出現,煽動人民參與戰爭及出現極端行為,令之後戰後一發不可收恰。

試諗下,點解會有咁多人希望呢類政府出現?

兩大元首:

強人的形象

咁多位巴打,因為工作關係同要管理網頁同專頁,會盡量每日更新一次,歡迎大家一齊討論同補充,令更多有興趣嘅巴絲可以學到更多呀!多謝各位
追哂一戰post, 留名追埋二戰
感謝巴打
追哂一戰post, 留名追埋二戰
感謝巴打

多謝絲打 雖然平時扮緊工出唔到文,不過可以討論d point呀 歷史無對錯
原來有一戰post ,留名睇住等二戰
留名 由一戰post開始睇
修歷史入黎留名
留名
留名,終於到二戰
留名研究
支持巴打
支持
推一推先
食完飯再出
睇緊射Lin
呢位北一輝既“昭和”維新其實幾左翼下,包括鼓吹男女平等,建立普選,保障人權,反對財閥,支持社會主義
戰爭近因
1. 日本入侵中國(1930年代)
1931年9月18日,日軍發動九一八事變,以中國軍隊炸毀日本修築的南滿鐵路為藉口而占領瀋陽,並係100日內佔領整個中國東北地區,當時蔣中正發表演講,稱「抗日必先勦匪,攘外必先安內,安內以攘外,剿匪以抗日」,所以未有作出行動,同年3月1日,日本成立「偽滿洲國」,管理東北政權。
雖然中國曾向國際作出投訴,但日本在1933年退出國聯,無視國際間既行動。
1937年7月7日,日軍挑起盧溝橋事變,佔領中國大片土地,並繼續施行「以華制華」的策略,建立傀儡政權。亦有人認為,二戰應該由日本1937年入侵中國開始計算。

918事變

當時的報導

當時日本的代表

日本退出國聯的報導

慢慢食巨龍:

無人願意出手幫當時既中國:

2. 意大利入侵衣索比亞(1935年)
1922年,墨索里尼上台之後,希望擴張領土,獨霸地中海,重新瓜分東非同北非的英、法殖民地。由於1929年世界性的經濟危機嚴重衝擊意大利經濟,墨索裡尼斷定殖民地擴張是減輕國內經濟壓力所必需的辦法,希望可以分散國民注意力及爭取更多資源,於是在1935年發動對阿比西尼亞帝國的軍事入侵,衣索比亞成為意屬東非。

呢次軍事入侵,暴露左國際聯盟缺乏維護和平既力量,雖然意大利同阿比西尼亞都係國際聯盟既成員,但意大利既入侵,明顯違反國際聯盟既和平原則,不過國際聯盟阻止唔到意大利既行為,進一步增加意﹑德同日三國既野心。

當時意國入侵衣索比亞

意佬的野心及對外政策:

爭你英法都有味:

3. 西班牙內戰(1936–39年)
1931年,西班牙第二共和國成立,由蘇聯同墨西哥支持,但受到英法兩國施行武器禁運政策既阻礙,所以蘇聯只可以提供有限度支援。而德﹑意就支持佛朗哥將軍,1936年,佛朗哥將軍帶領西屬非洲叛軍自摩洛哥出發,帶領,西班牙國民軍進攻西班牙本土,係1939年成功取得權力,進入佛朗哥統治時期,開啟左長達40年的佛朗哥時期獨裁統治。西班牙內戰既成功亦進一步增加意﹑德同日三國既野心。

德﹑西﹑意(左中右)

英法又唔幫手

皇巴仇恨就係當時而黎:佛朗哥係皇馬fans,不斷打壓巴塞

佛朗哥去班拿貝球場

聽日會講德國個Part,多謝支持!
終於有二戰post 留名支持
page都幫你like埋啦巴打加油
終於有二戰post 留名支持
page都幫你like埋啦巴打加油

多謝大佬
未睇先留名
繼續幫巴打推
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞