(92撚請入) 2009年香港中學會考 (HKCEE) 回憶區

579 回覆
54 Like 24 Dislike
文科 九龍區 應該除咗oral冇咩機會見過你
原校升好後悔
原校啲女真係
CE MATH 淺到文科撚可以靠背數拎A嘅
我屌
邊有咁高呀
計返大約1/3人入到中六
我諗應該best 5 18/19分到?

不過09年同19年好難比較啦
09年有9萬人考會考 今年考生得返五萬幾人
計返比例係大約dse best5 16/17左右
而家dse math都唔見得難咗好多
作為一個理科撚都未聽過有人特登溫math
多數溫a math溫到頭痛攞嚟消閑

不過以前有a math 計多科又真係著數好多
宜家m1m2個地位真係差得好緊要
好彩我係讀CE AL 唔係一定入唔到U
AL 中英文好難咩
利申 理科
舊制冇通識wor
點樣強制識文科?
個基數唔同好難比較嘅
如果2019年仲係用CE AL
即係五萬人有三萬人可以上到中六
咁真係會考10分都讀到中六

點解92年咁多人出世架
中英文咪文科囉
仲有一個DSE無嘅回憶
當年話就話14分以上先可以上預科
但band1僧多粥少
學校偷睇哂全級啲分派哂成績之後
就會講條minimum score出嚟 例如22分以上先可以in原校
咁22分以下嘅人嗰朝就要撲出去搵學校
啲學校會睇你有幾多分決定你有冇interview
然後食完飯即刻in 睇下學校收唔收你
當年行到腳都斷
睇下中英文拎lv4 or above比例就知
語文呢d好基本掛
而家主要睇你個底子
咁呢層當然
另類文科撚
時間過得真係好快
明智做法
中六就退學其實不智
屌佢老母CE咁辛苦升上黎老閪都捱埋個中七啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞