(92撚請入) 2009年香港中學會考 (HKCEE) 回憶區

579 回覆
54 Like 24 Dislike
10年啦
唔知各位呢10年過得點?
無論大家考得好定差都好啦
喺回憶之前, 首先我想問有冇人個試場當年係同我一樣?

地理: 聖公會李福慶中學 (2009年4月21日)
中國語文 (卷一及卷二) (閱讀及寫作能力): 蘇浙公學 (2009年4月24日)
中國語文 (卷三及卷五) (聆聽及綜合能力): 蘇浙公學 (2009年4月25日)
數學: 蘇浙公學 (2009年4月27日)
歷史: 培僑中學 (2009年4月28日)
中國歷史: 蘇浙公學 (2009年5月4日)
英國語文 (卷一) (閱讀及寫作能力): 閩僑中學 (2009年5月8日)
英國語文 (卷二) (聆聽與綜合技巧): 閩僑中學 (2009年5月9日)
中國語文 (卷四) (說話): 衛理中學 (2009年5月21日)
英國語文 (卷三) (會話): 新生命教育協會呂郭碧鳳中學 (2009年6月17日)

2009年4月24日
中國語文科卷一及卷二 (閱讀及寫作能力) 正式開考
卷一: A-level中化科咁嘅野
卷二: Writing, 揀三題是但一題作

1. 有朋自遠方來
2. 樓梯與升降機
3. 有人說:『與其追隨潮流,不如展現個人風格。』你對這句話有什麼看法?

結果揀咗第2題向困難挑戰
之後我自己都唔知道作咗D咩

各位喺邊個試場考?
當日本人喺北角蘇浙個Hall度考
2009年4月25日, 係主科開考第二日
中國語文科卷三及卷五 (聆聽及綜合能力) 正式開考
卷三: 電台訪問節目黎嘅, 講嗰個徐教授對人生嘅睇法同對逆境、心理殘缺嘅睇法, 以及徐教授同埋聽眾對「面對命運」同「面對得失」嘅睇法, 以對話形式進行
卷五: 寫建議書 (記得騰若飛喺段錄音好鬼串)

好記得呢日喺北角蘇浙個Hall度由上晝9:15分戴住個耳筒式收音機直踩落去下晝12:00, 中間冇休息時間

另外當年各位有冇寫打氣說話寄咗比香港電台第二台「會考打氣加油站」呢? (利申本人有, 但係RTHK最後都冇讀出我寫比D FD嘅打氣說話係一個遺憾)

當日中文卷三同卷五嘅錄音:
https://youtu.be/ExLW5q6LCVA
至於10年前嘅今日
2009年4月26日, 係禮拜日, 所以冇野考
要第二日 (即係2009年4月27日) 先再有另一科數學考
最後送上北角蘇浙嗰個又大又靚嘅Hall嘅一張相

聽日繼續本人嘅會考回憶
Q3 5*
呢個禮堂一入去就考得差
好似魔咒咁
Phy入到去唔夠時間做
Amaths成個10分岩既cross out左
第2題
Level 2
有冇咁邪呀巴打?
我全部做得晒喎
記唔記得有一年pure maths 出錯題,好似2001年
係邪到一個點
佢外面個廁所都好恐怖
至於10年前嘅今日
2009年4月26日, 係禮拜日, 所以冇野考
要第二日 (即係2009年4月27日) 先再有另一科數學考
最後送上北角蘇浙嗰個又大又靚嘅Hall嘅一張相

聽日繼續本人嘅會考回憶
呢個禮堂一入去就考得差
好似魔咒咁
Phy入到去唔夠時間做
Amaths成個10分岩既cross out左
有冇咁邪呀巴打?
我全部做得晒喎
係邪到一個點
佢外面個廁所都好恐怖

又殘舊又污糟
2001年CE嗰陣本人讀緊小學三年級
唔清楚
小學同中學D maths分別大到呢
我同d小學生補習
發現d教畜唔比M分人,一隻字錯0分
我2009AL
仲老過你地
我記得果排TVB做學警狙擊
說算study leave 都要追睇laughing哥
2009 CE揮手

時間過得真係好快
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞