(92撚請入) 2009年香港中學會考 (HKCEE) 回憶區

579 回覆
54 Like 24 Dislike
10年前嘅今日, 2009年5月9日, 嗰日係禮拜六
係英文卷二 (Paper 2 Listening同綜合) 開考嘅日子
咁本人都係同之前嗰日一樣又係喺北角寶馬山閩僑中學10號課室度考

好記得呢日又係同考中文Listening嗰日一樣直接踩落去下晝12:00, 中間冇休息時間

至於錄音內容我都唔係好記得啦, 我淨係記得嗰日嘅試題係同電影有關, 而且卷二係得Data File有留低

另外當年各位有冇繼中文Listening之後再寫打氣說話寄咗比香港電台第二台「會考打氣加油站」呢? (利申本人考中文同英文Listening都有寫, 但係RTHK最後都冇讀出我寫比D FD嘅打氣說話始終係一個遺憾)

另外送上當日英文卷二嘅錄音:
https://youtu.be/iKrqnJnG2LY

再送上一首Greensleeves比大家
https://youtu.be/Y9lailBPbhU
經過呢日之後, 本人喺2009年CE嘅筆試正式告一段落, 得返5月21日同埋6月17日嘅中英文Oral要考
現送上英文Paper 1A Reading嘅Reading Passages同埋試題
Reading Passages

試題
再送上英文Paper 1B Writing嘅試題

5月21日, 繼續我嘅會考回憶
原來已經十年
時間過得真係快
點解你啲卷可以Keep到咁乾淨

我嗰日揾出黎 全部mark到花晒
因為一直冇郁過
做嗰陣唔會寫字同highlight架咩?
會架
不過之前我咪講咗正常每一個考生試後係得返Data File可以拎走
其他都收返
諗起09年考中史,好似係選唐太宗、宋明集權、圖強運動同文革四條。

個禮堂冷氣勁大,要著件厚外套先頂得順。
本身諗住做列強果條,但臨時唔記得咗地圖位置,就轉左做圖強(洋務維新)......只不過剩番40分鐘答2條。惟有迫自己20分鐘答1條。

去到做文革果條,得番15分鐘,最後條條答得超簡略,一行8至9隻字狂草。
啱啱做到夠鐘就停筆,連卷都check唔切。

考文學果陣,又係要摩打手。
剩係溫左08年無出果啲課文。

最後中史A 文學B,之後就原校升番中六,再考alevel。
大學都係讀history。
出到來就知味道,打份牛工。
*勁大風
巴打中史邊個場?
現送上英文Paper 2 Listening同綜合嘅Data File同埋試題

Data File

試題

10年前嘅今日, 2009年5月11日, 禮拜一
就係會計學原理開考嘅日子
有冇人當年有考?
你講起騰若飛
當年考評局搵咗配音員嚟錄中文聆聽
騰若飛把聲勁好J,喺網上紅咗一段時間

據聞呢位人兄(虛構)10年拎埋會考30分,不過我冇跟進
俾呢科累全家
據聞有D高手一粒鐘搞掂
我認我喺垃圾
仲有舒芊芊
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞