(92撚請入) 2009年香港中學會考 (HKCEE) 回憶區

579 回覆
54 Like 24 Dislike
其實我一直都唔明
點解有人可以會考0分
同埋考speaking唔講嘢
我當年都遇到呢種奇人

2009年5月4日
10年前今日 (嗰日係禮拜一黎) 係考中史
又喺去返北角蘇浙個禮堂度考
咁考過嘅人都知中史都係得一份卷嘅姐, 分甲部同乙部, 都係歷史資料題
咁就考兩粒鐘 (8:30 am - 10:30 am), 呢日又係同世史一樣直接考到上晝10:30, 中間冇休息時間
甲部: 上古至十九世紀中葉
1. 周代封建和春秋戰國的政治與社會變動
2. 春秋戰國的學術思想和秦漢的統治政策
3. 兩漢戚宦掌權的政局, 以及安史之亂與唐代衰亡
4. 北朝的漢胡融和及清初的民族政策
5. 隋唐治世
6. 宋代的中央集權和明代的君主集權

乙部: 十九世紀中葉至二十世紀末
7. 列強的入侵
8. 圖強運動
9. 列強的入侵及民初政局 (講日本佔領膠州灣同埋五四運動)
10. 國共的分合、抗日戰爭及國共的和談與內戰
11. 社會主義建設及文化大革命
12. 改革開放及對外關係

結果甲部當年揀咗第5同第6題, 而乙部就揀咗第9同第10題,
甲部嗰兩題我到今日都覺得做得麻麻, 反而乙部嗰兩題OK
不過當年試後最多人講嘅係第12題, 話扭曲「六四」史實

2009年5月CE要考嘅第一科考完
之後黎緊嗰3日冇野考, 要到4日後 (2009年5月8日) 嘅英文卷一 (Reading同Writing) 先有我嘅事, 亦係全體09會考生嘅事
5月8日, 繼續我嘅會考回憶

2009年5月4日
10年前今日 (嗰日係禮拜一黎) 係考中史
又喺去返北角蘇浙個禮堂度考
咁考過嘅人都知中史都係得一份卷嘅姐, 分甲部同乙部, 都係歷史資料題
咁就考兩粒鐘 (8:30 am - 10:30 am), 呢日又係同世史一樣直接考到上晝10:30, 中間冇休息時間

甲部: 上古至十九世紀中葉
1. 周代封建和春秋戰國的政治與社會變動
2. 春秋戰國的學術思想和秦漢的統治政策
3. 兩漢戚宦掌權的政局, 以及安史之亂與唐代衰亡
4. 北朝的漢胡融和及清初的民族政策
5. 隋唐治世
6. 宋代的中央集權和明代的君主集權

乙部: 十九世紀中葉至二十世紀末
7. 列強的入侵
8. 圖強運動
9. 列強的入侵及民初政局 (講日本佔領膠州灣同埋五四運動)
10. 國共的分合、抗日戰爭及國共的和談與內戰
11. 社會主義建設及文化大革命
12. 改革開放及對外關係

結果甲部當年揀咗第5同第6題, 而乙部就揀咗第9同第10題,
甲部嗰兩題我到今日都覺得做得麻麻, 反而乙部嗰兩題OK
不過當年試後最多人講嘅係第12題, 話扭曲「六四」史實

2009年5月CE要考嘅第一科考完
之後黎緊嗰3日冇野考, 要到4日後 (2009年5月8日) 嘅英文卷一 (Reading同Writing) 先有我嘅事, 亦係全體09會考生嘅事
5月8日, 繼續我嘅會考回憶
而另外咁啱嗰日係「五四運動」90週年
「六四」當時亦都將近20年, 而家諗返起考評局揀正嗰日考中史好似有D咩特別含意咁
有冇人10年前今日同我一樣有考中史?
我第一科考phy
考考下停電5-10分鐘
成日hall好黑
之後出去醒起自己無填number
但好彩有貼barcode
嚇左嚇
會考有咩好回味
我第一科考phy
考考下停電5-10分鐘
成日hall好黑
之後出去醒起自己無填number
但好彩有貼barcode
嚇左嚇

2009年4月20日
一日後我考Geog
每一個經歷
至於10年前嘅今日
即係2009年5月5日, 嗰日係禮拜二黎
本人考完中史之後呢日就冇野考
但係呢日係佛學同埋宗教 (甲組同乙組) 開考嘅日子
有冇人當年今日考呢兩科?
本人現送上2009年會考中史試題

10年前嘅今日
即係2009年5月6日, 嗰日係禮拜三
本人呢日都係冇野考
不過呢日係附加數學 (A.Maths) 開考嘅日子
有冇人當年今日係考呢科?
我果年係考AL
呢個時候做緊暑期工
AL A.Maths?
聽日考文學
睇你呢個post...好多回憶湧上心頭

當年睇到CE咁大件事
轉眼就十年 變成一件小事 變成回憶
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞