(92撚請入) 2009年香港中學會考 (HKCEE) 回憶區

579 回覆
54 Like 24 Dislike
10年前 (2009年) 嘅5月28日, 嗰日係禮拜四
法文 (卷四) 開考

有冇人有考呢科?

呢份亦都係2009年CE最後一份筆試
跟住落黎所有人都只係剩低6月份嘅英文Oral (有D人仲有普通話Oral) 未考
巴打你咁樣會比考評局告

呢個月因為留意正在如火如荼嘅「反送中」示威而遲咗打我09年會考最後一戰嘅回憶, 非常抱歉
10年前 (2009年) 嘅6月17日, 嗰日係禮拜三
係英國語文 (卷三) (會話) 開考嘅日子
呢場係我喺09年會考嘅最後一戰, 當年5月21日考完中文Oral等考英文Oral中間嗰段時間經歷咗「六四事件」20週年
我仲記得有個中學Friend當年係第一次去「維園六四燭光晚會」, 佢之後仲問我去唔去, 佢嗰班仲要得佢一個人去, 司徒華當年都仲在生
而我就因為天氣熱冇去到, 當然正話過去咗嘅「維園六四燭光晚會」我亦都冇去
呢場最後一戰, 我比考評局派到去一間叫做新生命教育協會呂郭碧鳳中學度考, 仲要去到觀塘, 結果當日我要坐MTR去試場
我記得當日好似係下晝3點幾定4點去報到, 但係我早咗到
到埗之後仲撞到一個同我同級嘅女同學同佢傾咗陣計, 好記得佢嗰陣佢同我講佢染咗啡啡地色頭髮, 仲問我覺得點
跟住我先去准考證上面嘅指定課室報到
之後等叫考生編號去做小組討論
至於考咩題目我又係已經唔記得咗, 不過好記得當日同幾個唔係點出聲嘅潮童同一組, 害我低咗唔少分
之後Individual Response勉強過得去
後來上網Down Past Paper黎睇發現當年英文Oral至少分咗10組試題
都係嗰句啦, 睇抽中你做邊題姐

黎緊嘅8月5日, 就係2009年香港中學會考放榜10週年
到時再講10年前後嘅對比同埋10年後睇返當年放榜嗰陣有咩感覺啦
https://youtu.be/XwmR3FpJlN0
因為近排留意反送中示威真係行唔開, 本身我係尋日出Post紀念2009年香港中學會考放榜10週年
估唔到會考放榜10年之後嘅8月5日會見到全港大罷工
10年前嘅今日, 2009年8月5日, 嗰日係禮拜三, 2009年香港中學會考放榜日, 當年全香港一共有13位十優狀元
咁我Unfortunately唔能夠成為佢地其中一分子呢個係一大遺憾啦
再加上我只係一個Band 3仔, 鬼叫自己升中嗰陣冇入Band 1咩
或者... 呢個就係讀Band 3嘅代價啦
當年8月4日嘅夜晩至8月5日嘅凌晨, 我根本無法入睡
點解? 臨放榜梗係心情緊張
到咗8月5日嘅朝頭早返學校拎成績單睇咗之後, 都算放下咗心頭大石, 6科都考得唔係咁好, 個位數字分數, 但係我都接受咗呢個事實
今日諗返起覺得呢個分數其實好正常, 完全係一個Band 3學生嘅會考分數
好多同學放榜之後大多數去晒讀IVE, 毅進, 不過亦有小部分人選擇咗Repeat考埋2010年嘅「末代會考」, 我就係其中一個
PS: 唔知當年聖保祿學校考到9優1良嗰位弱聽女仔黃意喬而家點呢?
放榜嘅心情到而家仲好記得
青春回憶 一世難忘

10年後 樓主而家做緊咩?
普通人一個
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞