你地壓力大同唔開心會做咩

142 回覆
30 Like 0 Dislike
打飛機
宜家都係實習緊 好大壓力。 遇著一個demanding ge supervisor 。 無數個weekend 同自己講要去做下運動減壓 最後都係得個講字
搵班痴線嘅朋友傾下計.傾傾下會笑,冇哂煩惱
食野 訓覺 去海邊 聽音樂
開po可以有人同你傾下都好既
唔洗下下一定要迫自己諗解決方法既,
有時又唔係真係立即可以有解決方法
有時洗自己腦未必真係處理到
因為要人認同唔係真係自己認同自己
就代表自己就有左認同
都好睇客觀環境同事實,所以都好雙向
試下每日讚自己一次/寫低一樣自己值得欣賞嘅嘢?
前幾日上網睇到
你會發現自己有好多優點 如果自己揾唔到就問下問朋友
你一定有你嘅優點 你男朋友同朋友先會鐘意你
其實你已經做得好好
欣賞你認真看待每一件事 唔係hea過就算
欣賞你有進步嘅心 想自己做得更好 慢慢達到你內心嘅標準
你覺得自己唔夠好 但係有邊個唔係慢慢學習?
你一黎就叻到曉飛就唔洗去intern唔洗去讀書喇
垃圾係連進步嘅心都冇 係唔會因爲達唔到標準煩惱
唔好逼到自己咁緊 你盡咗力已經係做到最好
加油呀絲打!

成日一見到人地唔開心就會好長氣咁安慰人 同你講之餘都同緊自己講
除咗做運動 試下其他方式減壓?
實習一忙一攰就冇咩心機做運動 街都唔想岀

實習遇到嚴格嘅supervisor都唔知好定唔好
係可以令自己做得更好但係好大壓力
如果你實習係計gpa又好唔著數
好嘅係 你過到supervisor呢關 下次實習都唔驚
過到佢標準 都會過到其他supervisor嘅標準
我唔係啲positive thinking嘅人
好易擔心 經常諗得太多
唯有洗自己腦令自己冇咁負面
我一直以黎都覺得每件事都有解決方法 先逼自己諗方法
已經完全唔在意GPA 求pass
最後一個實習lu
依個sem exactly 係去到你講嘅情況 玩又玩得內疚 唔玩個人又好抑壓
唔會唔被你pass嘅 通常易pass難高分
實習仲有幾耐?
多嘢做 驚做唔切啲嘢/忙到冇時間玩
又唔識放鬆自己 好抑壓
要係揾工前好好調節心態 唔係岀到黎做嘢就將生活貢獻晒去返工 本身返工已經冇咩時間玩
認真 我會周圍行
去返細個長大既地方
利伸:搬過屋
以前會傷害自己,近年有朋友就會搵人呻
訓覺
飲酒
好正 睇一次笑一次
飲果刻係好 但飲完之後 第二日重焦慮
去到五月尾 最後一個月沖廁
加油呀 捱埋最後一個月
放空
唔覆msg
唔食野
你好,這是《自殺.自療.互助舍》。看來你已累積了不少負面情緒,是嗎?人就好像氣球一樣,若積存的鬱結和壓力太多,便會有爆發的一天。何不暫時停一停,到我們的網站www.help4suicide.com.hk。 那裡有一些勵志故事和有趣短片,你可以隨心看看。你也可以進入網站內的『Chat窿』(星期一至五:上午六時至凌晨一時;星期六、日及公眾假期:下午8時至凌晨1時),讓我們的義工為你加油打氣!

我們願意聆聽你的心聲,伴你一起走過這段艱難的時候!只因『晴天雨天要樂天,難關難過總會過』!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞