你地壓力大同唔開心會做咩

142 回覆
30 Like 0 Dislike
試過喊 同朋友呻 食嘢 聽歌都冇用

前排每日返到屋企都喊
喊完更加唔開心
同朋友呻又煩到人
每次呻嘅內容差唔多
最近胃口差咗好多
試過忙到唔記得食嘢 全日食得一餐都唔肚餓
胃口差到冇得靠食嘢令自己開心

有冇其他方法可以令自己冇咁大壓力同開心返?
我想好似其他人咁開心 唔想壓力大又負面
做你覺得開心既事 去玩番一日
知唔知自己係因咩事而咁大壓力啊?
諗唔到有咩開心嘅嘢 對上一次開心已經係一年前
岀完街都會好內疚 覺得自己浪費時間去玩
揾SP 或者游完水曬太陽
俾自己鬆一鬆好最重要,有見過同事痴左線
毒撚冇朋友可以呻可以做啲乜
做運動啦。咩運動都好。出到火就得
實習
好多嘢做 努力做完被人話做得唔好 浪費佢時間
努力做嘅一切都係bullshit
其他老師話佢係好嚴格
所以更加想做好 證明自己有努力過
撚貓
幾頹都會開心返
巴打有咩事唔開心?
今年年頭身體開始唔舒服,拖左三個月至睇醫生,做完body check 之後先知道呢個病冇得斷尾,又唔敢同屋企人講
好擔心會步你同事後塵
情緒差到有朋友擔心我有情緒病
有諗過打去防止自殺熱線/見社工玩
驚自己再唔放鬆下真係會做傻事 又或者有情緒病
食藥?
運動 聽歌 睇戲/劇 沉思
賭錢 去追求比你實習壓力大十倍 刺激十倍嘅嘢
係,真係好Q易痴線條友俾人屈佢做好唔關佢事既嘢,日積月累就真係痴左
間公司個個人都係世界級中場

你有咩問題先?其實可能唔係大事
心理放鬆先啦

肉體就做下運動,再唔係做spa 囉

波post 成日見到你
鳩叫鳩唱歌
打丁訓覺
撚貓狗
發呆
我會自己一個人靜下
同自己相處
做自己想做既事

我都有煩惱
但我搵到自己既興趣 去做運動 彈下結他
多做自己中意做既事 就可以暫停放下
比自己休息既時間

我地喺社會好易會跟人地既準則走
但最重要係 做既野對得住自己
知道自己已經付出咗努力
自己係有用心有用腦去完成一件事
可能到最後其他人未必識欣賞
但只係你既努力達唔到對方既標準
唔代表你做得唔好

做人要睇開啲
你係為你自己而活
加油絲打,你得架!
嗰病可以食藥/治療控制?

同屋企人講好啲喎
假如我係你屋企人 我會想你同我講
然後支持你 陪你撐過呢個難關
自己睇醫生 自己一個面對疾病係好辛苦

之前有朋友有良性腫瘤 冇同屋企人講自己面對
真係好心痛
每次佢揾我 我都會同佢講無論發生咩事我都會陪住佢 支持佢
凌晨急call都會陪佢睇急症
相信你屋企人都會咁做

Btw 巴打加油呀!雖然現實上唔識你 但係都想同你講你唔係自己一個
咁睇岀到黎做嘢 抗壓能力要好高先得
突然覺得自己係温室小花

我係要求自己做得好好 而且自己做嘅嘢其他人滿意
其他人覺得我做得唔好就會好唔開心
逼自己要做得更好
點知逼到自己好緊
達唔到自己同人地標準就係零分
知道有呢個問題 不停說服自己都調節唔到
實習真係好難捱 我明白
由其係遇到個咁「嚴」既老師

感覺絲打你都好壓抑
會唔會想tg傾下?當係俾多個發洩途徑自己
tg:https://t.me/justtellmeee
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞