我係第三者(任屌唔嬲)

728 回覆
46 Like 655 Dislike
我覺得就算現實有犧牲嘅利他都唔見得就冇條件
滿足可以源自「遵守自身原則/觀值觀」嘅因
為咗前者所以先有犧牲嘅果

真係舉極端舉例子係愛情之中嘅犯賤
明知道對方唔愛自己/玩緊自己
但都持續單方便咁付出/犧牲
如果根據你講法
佢滿足無條件(你嘅定義)同利他 所以犯賤係真愛
但我會話佢係有自虐傾向/滿足於想像自己為愛犧牲嘅偉大上面
所以呢種愛始終都離唔開條件
不過好少人會有你提個種自我滿足為悲劇主角既可悲幻想咁佢地係比較愛自己同真愛有啲距離係偏利己
而犯賤的確係真愛只係對方唔當你真愛啫
10個男人偷食10個都係咁講
係有情有義就唔會做啲會令老婆同個仔傷心既野啦
喺啲蠢女人面前扮好男人真係好易
講下就得,行為同講既野有幾矛盾都冇所謂
呢啲男人唔只對佢老婆無情無義呀,對你都係
係愛一個女人唔會咁樣委屈佢,你接受自己係用黎解下悶既現實罷啦
第日要落台時都易接受啲又冇咁樣衰
其實我會話任何愛都係真愛
冇所謂假愛
因為所有愛都有前設有條件
根本唔使為愛嘅形式去分高低
更加唔需要去貶低愛有條件呢樣嘢

最簡單講人會轉變
你愛嘅呢個人如果轉變做一個完全陌生嘅形態
你都要咁愛佢先可以叫真愛?咁樣算係愛緊同一樣嘢咩?
how much?
咁你點?
佢唔用 得朋友圈
我家姐諗住介紹我識個新仔
有人話人心善變
亦有人話本性難移
我無辦法講人會唔會100%變
佢失去咗樣野係對佢無利而你愛既野
就應該成全佢
而失去咗對佢有利
你應該幫佢揾返
而唔係當佢垃圾拋棄換個個(死心)
咁先係真愛

無條件愛當然係好難遇但因此比其他野珍貴
然而前提都係因為有感情嘅積累養成咗依賴/照顧嘅習慣姐
唔係無條件wo
玩過曬就應該搵一個穩定對象 而唔係有婦之夫
拎唔好後悔做藉口去做一件明知唔岩既事
係自欺欺人
真正後悔 係將來投入太多又得唔到任何野
想穩定落黎個陣
追乜撚野post? 而家問妳幾錢呀? 做第三者做到妳傻撚咗?
你都唔可以否定人一見鐘情而私定終身
唔係個個都要靠依賴照顧習慣而變感情先願意愛個喎
係無條件wo
Noted, retard
吓?段第三者關係唔係站得好穩咩
做咩介紹新仔啊
無條件嘅愛喎
佢話介紹 我無話要識
同埋感情應該唔可以叫愛人既條件掛
歡迎對住個post屌
一見鍾情就更加講條件
你會唔會見人一見鍾情鍾意肥毒撚/暗瘡肥婆?
基本上一見鍾情嘅本質就係最原始嘅肉欲
我家姐話一日未結婚都話唔埋
當識新朋友 我無理佢
所以你嘅「愛人」係動詞 指行為?
依賴同對某個人嘅習慣當然可以算愛嘅條件啦
唔係日久生情點嚟?
站得咁穩屋企人都見埋好地地又要介紹新仔
你家姐都幾仆街喎拆散你地
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞