最考天資嘅運動-健美

171 回覆
37 Like 139 Dislike
唔識唔怪你
體操舉重拎獎個d柔軟度,骨比例全部都係萬中無一

基因廢d連省隊都入唔到比你拉鬆左,動作做出黎都冇天生鬆個堆咁自然

所有運動一去到精英比賽層面,冇基因打底一定冇獎拎
平時見奧運個堆大項比賽,個個國家代表個基因都好勁,係鬥決心鬥努力鬥財力
冇基因但有決心努力個班,連國家都代表唔到。
所以佢咪仲加左個骨比例,依樣係舉重係最緊要

大家都一樣努力時,基因自然係分野
健美基因係好重要,全身比例,肌肉增長,肌肉平均
仲有藥物耐受性,抗藥性都好緊要
你可以咁講既,不過其他好多運動一樣係基因行先
跑步,亞洲人咁耐先早幾年出到個破十秒,黑人幾十年前已經有就知
精英運動比賽不嬲都係物競天擇
nba其中一個明顯例子,生得矮基本上已經唔洗入,理得你幾努力操,都唔洗打

舉重一樣,奧運黎講身體比例差個d基本上都唔會夠分去到奧運,仲有本身d白肌紅肌比例都直接影響最大力量

話埋比你聽,現代健美分咁多級數、咁多組別,已經比足面
你睇下其他運動,籃球排球都唔會同你分高度比賽你去屌人考天資啦
agger 玩得都係貪靚
自己自我感覺良好 又憑自己努力鑽研下有咩問題
呢位師兄識野
業餘健身 其實係貪靚ge運動
係自己同自己肌肉溝通ge運動
去gym個個都係專注自己

連做運動玩自己興趣都要下下同人鬥真係好無謂
溝心穎
我係到講!你班垃圾冇天斌既人。
全部唔好去做gym,死操爛操!
又瘦又盛咁,仲要霸哂d位,玩個幾下又坐係到禁機,咪撚玩,番屋企啦!
利申:曲
On9 做開運動果啲根本唔會有咁嘅諗法

你真係操得勁 身形點都唔會太差

同埋操嘢/運動 其實最主要目的係訓練肌肉嘅質素 fit啲 要咁撚靚托咩 又唔係唔著衫出街
咁實有其他運動 係體格要求無咁大,但唔代表 無天資要求,任何要同其他人比較既運動,都一定講天賦架啦
無講過努力唔重要,努力一定重要架,但你係無個樣才能,你點努力都唔會去到頂尖
好似桌球咁,全中國 文化,風氣,訓練一定唔會比其他國家差,中國人更加係努力方面一定唔會輸其他國家,咪又係出得一兩個世界級
觸感依家野,真係唔係靠練就得,天生
睇得火影多?小李,努力既天才?
咩網球、羽毛球、乒乓球港隊,入體院都有個反應test,再重點培訓,都係天賦一種

唔信就算努力只係可以贏自己,天賦先係贏其他人

咁簡單都唔明,搵下邊樣運動得心應手算啦
緊係唔會係我, 因為我冇追求過係運動上
都亦都唔會係你囉 慢慢努力啦 傻閪
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞