買東涌私樓是否不智?

219 回覆
88 Like 6 Dislike
居屋咋
記住傾半佣
早排諗住買映灣園, 仆街開價咁高, 我出返九龍買算......
$7XX尾, 可以有3房....我諗左幾日, 加多少少買九龍2房
去邊都靠地鐵,太麻煩
原本兩條公屋邨 一個裕東苑 都已經好迫 本身私樓都已經好多 依家又多兩條公屋邨 兩棟居屋 根本想塞撚死東涌 衰啲講句 水藍天個邊又準備話起居屋 到時真係氣都無得抖
最大問題喺配套差
買餸貴 裕東街市選擇少 逸東亦都唔平 仲要搭車入去
出去食得幾間連鎖 無選擇
放假又要同遊客迫 超市俾錢都排餐死
仲有好多座公屋準備落成
嘩 咁住水藍天個邊居屋嘅人可以當埋自己住私樓
其實係咪香港已不適宜居住
好撚有錢咪宜居
以前喺東涌返工
放工時搭東涌綫
東涌去青衣好似感覺搭極都未到咁
我只係睇到你無視出門落樓排隊等車+落車行路上樓呢個baseline啫
最低消費20分鐘,無論你住邊度

喺依個baseline底下
總commute time唔會差幾多

有時市區塞一塞仲耐
住等遠嘅如果識玩交通一程過都好快同舒服

「市區」is overrated, in terms of commute time
香港真係世界級方便
有閒錢買間大少少靚少少獎勵吓自己冇咩唔啱
笑爆
我市區大,洗唔洗同你報告?

Loop多兩次先回啦
你未消化到
其實唔係睇巿唔巿區而係睇近唔近鐵路
所以無所謂巿區overrated
你睇荃西元朗上蓋都貴過好多巿區樓
我梗係明啦
就係有人一味強調市唔市區
個玩法一早唔同左喇
新個條迎東班人已經係啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞