買東涌私樓是否不智?

219 回覆
88 Like 6 Dislike
港島樓尺數大掛 咁尺價就平囉
新盤無論開咩價 銀行都一定照估足同你上會
過去十年大把港島新盤到今日都未返家鄉 十年間新界樓升五六倍 九龍樓都升三四倍 但果堆港島新樓仍然要蝕讓
所以新樓開價根本無參考價值

正如荃灣西個新世界盤 2017年400呎開價1000萬有成交 但唔代表荃灣西新樓同半新樓呎價會升上$25000

依家個市場係
新界大屋苑多成交:銀行參考成交價做估價 銀行就個買家
九龍港島:買家參考銀行估價去做買賣 係買家就銀行

你可以話係基建令新界樓貴過港島九龍
但我睇到更大原因係因為個估價制度一面倒傾向多成交既地區 無視其他因素
你睇返租金都知 同樣係300呎3x年樓齡既樓
新界估價可以貴過市區10-20%
但租金只有市區既50-70%
不如咁講
沙田新市鎮新增人口多
以前既小朋友而家長大後沙田配套也好左好多
咁佢地無必要搬去南區
住近屋企人更好
反正沙田交通 學校 食野 買野樣樣齊
點解要搬去炮台山
簡單黎講即係市區樓抵買過新界樓?
以租值來說係抵買
但如果你買黎自住 其實好多野要考慮
例如
周圍既環境
交通
附近配套
近唔近家人
單位大細
即係咁,市區比你200幾尺租到$15000
新界大西北500尺先租到$13000
你要知你目的係自住定收租
自住如果有小朋友200幾尺就肯定唔夠啦
同埋如果你住東涌 番工番機場
就算港島係抵買,同價錢同尺數但港島可以租貴啲,相信你都唔會買港島黎自住啦係米
所以主要睇番自己個情況,你係for出租就另計
多謝解答
青衣就真係出港島快喇 15分鐘就到
唔同意你個講法

你呢講既考慮10年前已經存在
2009年沙田交通同今日無分別
2009年大西北交通已經好完善 有大量巴士出市區 西鐵又通左車
但2009年大西北500呎三房都係80-100萬

仲有依家越來越多香港人(唔係腥港人)唔生仔 根本唔存在多左小朋友所以多人衝三房 你睇越來越多學校停辦就知

另外照你個講法 港島大部份地區過去幾十年都無乜所謂既「生活配套」 所以香港島商業區同成個中西半山都不適宜人類居住喎 但事實係點大家都知

我覺得個原因好簡單 就係市區樓好多過哂600萬 加上市區少供應 迫住d人去大西北買兩房
你睇市區一有新盤就比人買哂 都反映市區個需求強勁
咁多蝗

香港細屋最好住 醫療number one
個個國家地方都有佢既問題
無人話香港細屋好

但你自己移左民去美國然後笑香港人住細屋

香港班廢老日日唔洗錢去急症室拎藥食
如果班廢老笑你美國人入一次醫院要幾百萬埋單 笑鳩美國人買醫保一年要比十萬八萬

兩者有咩分別?
我冇笑樓主嘅意思
我真心覺得600萬買300呎太誇張
你太敏感
香港就係咁痴線好想移民
仲有
除非你係醫護人員 公務員 或者自己做生意
否則係大西北 東涌同新界返工既職位多數都係低薪基層職位
例如保安 侍應 廚房老 零售 港資中小企文職 廢料回收
人工有三四萬以上既最頹都要去觀塘九龍灣返工 即係永遠都要日日用兩個幾三個鐘來回
東堤灣畔幾好住,夠大,不過樓下多蝗蝻
觀塘真係好撚遠
有7-800萬買我唔會揀東涌
東環1房應該有$600萬
呢個一定, 買私樓預咗
大前提係你每日生活的地方重要d 定一個未知數重要d
如果返機場, 東涌還可以
香港東西係唔通但南北就好快
住大西北返ICC IFC都係非常唔錯
如果話返OIE咁就慘了
你揾下新聞睇下藍天之前比人發現有咩問題先
私樓個邊唔會多遊客
咪批褔利比佢地
其實同北區、屯天元差唔多
藍天有咩問題
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞