細個覺得曹操係仆街

177 回覆
1097 Like 24 Dislike
事實上用劉備做主角個故事先會好睇
由一無所有,兩個兄弟再一路打江山一路多人跟隨
由不斷走難到雄霸一方(雖然地方係細d)
再到痴左線最後死埋
個故事係精彩過其他人
如果用曹操做主角,個故事大部份時間都會好悶
玩完三國志曹操傳已經覺得曹操係好人
人哋姓羅呀
泗水為之不流
劉備利用漢室宗親後人做號召,時值黃巾亂起,成功崛起,草創三人核心組織,自己做大哥,挾關張之財與力,幾經戰陣,累積出一枝軍隊同割據一方,屬白手興家型
牛b

佢兩個係漢臣
劉備冇借荊州唔還,正史佢淨係借左半個南郡,其荊南四郡都係靠自己軍隊打返黎,而且湘水之盟嗰時已經還左三個郡比孫權
搶親戚政權有咩問題
你做乜殺佢全家?
我怕佢地對我唔住
wtf?!?!?

唉都叫你唔好喺我瞓覺嗰陣走埋嚟㗎喇
係囉如果你唔行埋去 就唔使畀人借啲意做低啦
就攞你條撚樣嚟證明畀人睇 我要做低一個人係唔需要借啲意
啱呀 同而家一樣

響呢個資本主義社會

有錢佬不擇手段搵好多錢係佢地既才能

連登仔呢啲偽君子 話要爆煲洗牌

簡直不知所謂
曹總點會係壞人
歷史冇話仆唔仆街
咁希特拉應該比曹操好人了
希特拉玩種族屠殺都叫有自己理念同埋唔會誅功臣
曹操睇你唔順眼就成座城一齊bbq,功臣乜下場更加唔洗講
歷史就係用黎評比一個人仆唔仆街既
稱帝既心大家有就梗架啦
手段呢?
三國之中的確係曹操最仆街,沒有之一
大仆街
在通向華容的道路上,卻遇到了難以想像的困難。容道上一片泥濘,根本無法通行,加之那天又颳大風,行走更加艱難。於是曹操下令,命羸弱之兵割草墊路,大軍才得以通過,而羸兵被人馬踐踏,深陷泥中,死亡無數。眼看大軍就要全部通過華容道,曹操不由哈哈大笑。諸將本已狼狽不堪,見曹操大笑,十分不解,問曹操為何發笑。曹操說道:「劉備的才智與我不相上下,但他的計謀總要晚我一步;假使他早派快馬至華容道放火,我等必全軍覆沒了。」曹操話音剛落,接探馬報劉備追兵在後面開始順風點火。但曹操大軍已通過華容道,奔江陵而去。- -三國志內容

除咗屠城 呢個證明曹操仆街
咁輔助曹操既荀彧係咩?
搞到曹劉兩家有親戚關係
你咁講要乜都識先叫大人喎
識唔識量子力學呀?
knapsack problem
識唔識java c++?寫app?
識唔識psychology 野?
number theory 呢?

唔識一樣照你咁講都係中學生喎
煩緊讀音班on9
用廣東音讀北佬個名?
係咪弱智
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞