細個覺得曹操係仆街

177 回覆
1097 Like 24 Dislike
未必係忠心
佢正面形象係來自三國演義既聰明神化
佢根本冇得唔忠心
就算劉備死左佢一樣唔可以搞鳩個仔,因為名不正 則言不順
估唔到有禁多留言
其實都係今朝有感而發 個出發點係代入現實社會
的滿口仁義道德 幫助他人既人
其實都係為自己利益著想 令自己永遠係高地
好似某的ngo既中高層 或者社工 甚至老師
所以曹操都有講過
劉備最犀利係有兩把劍 一把仁之劍 一把義之劍
殺人於無聲之中
你講緊咩歷史事件先
其實曹操邊忽仆街
捉撚咗關都送佢走
搞到最後爭啲俾關打到去門口
唔係吳幫手殺關 曹分分鐘皮已收
仲有優柔寡斷 同兄弟相爭累事
歷史上幾多權臣以下犯上篡逆
忠心係來自出師表,
清你中學畢業未
咩三國game吳都係火燒隊
因為被稱為奸雄?
曹醋
當去到權力上面都係咁
我覺得冇咩問題 皇帝掌權擁財富 但佢做到強國安民 個啲咪係佢值得擁有既野
你話如果社工幫到一個人重回社會 就有十萬 就算係為左錢 但佢都幫到人 只要唔係極端/旁門左道
曹醋
話陀
話雄
夏侯敦
馬縮
細個覺得劉蟬又蠢又廢同弱智冇分別,玩3國志一定會流放佢or捉到必斬

大個左先發現一直錯怪左佢
打緊仗講咩好人唔好人
曹操實有一統天下為帝既心
但劉備同孫權咪一樣有
只不過劉備多個皇叔之名,如果佢自立,其實一樣係叫造反

反而曹操雖然挾天子,但有幾樣野要值得諗下:

1. 佢無苛待天子,禮節做足

2. 獨攬大權無還政於天子,呢個point 最多人argue, 唔還政=奸, 還政=齊齊仆街,因為劉協實在太庸材

3. 與民生息,赤壁之後中原主要係休養為主,防守劉孫攻伐,某程度上中原百姓生活係好左好多

4. 無名有實,漢相非漢室,又係名不正言不順,呢個point 又係好難argue, 就好似起義咁,成功就叫起義,失敗就叫叛亂。如果曹操統一全國,兼改國號換代,咪好似司馬家,楊堅同趙匡胤咁,有無咁多人屌呢啲竊前朝既開國君主?

所以歷史邊有仆唔仆街架
吳國先最仆街。。。明明同盟都可以篤你背脊,霸9左你個荊州,再殺埋你個關羽
生於亂世邊有正唔正義架
勝者為王啦
流鼻鼻
劉協廢?
一日最衰都係黃貫中
其實三國志入面無咩救黎民於水火呢類既說話
劉備曹操都係自己稱王稱帝
仁義道德對劉備係手段唔係目標
但個分別咪就係呢到
曹操屠城 搞文字獄 猜忌既時候
劉備對黃權投降一事不誅連其族 攜民渡江 任徐庶遠去 其人格感動到刺客不忍下手
霸荊州係劉
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞