細個覺得曹操係仆街

177 回覆
1097 Like 24 Dislike
劉備:主角 正義 仁德
曹操:壞蛋 奸雄 猜疑
孫權:二世祖/富二代
劉霸完再比孫權霸
某程度上劉備比曹操更厚黑
呢個真正大仆街。。下下都滅人三族
曹爽
司馬懿贏在個忍字
我好叻 忍住唔表現 呢下楊修學唔到
認同,有荊,揚2洲仲on 99,人地諸葛亮姜維都有試過收復失地
操你媽B
Cao Cao.
你話劉邦就話有說服力者
1. 關鍵字: 伏皇后、董貴人、「我亦不知命在何時。」、「「君若能相輔,則厚。不爾,幸垂恩相舍」」
2. 無證據證明劉協係庸才,反而有董卓認為佢聰明而立佢為帝既記載。(不過要defense曹操唔還政其實好易,不過論據一定唔係劉協廢)
3. 統一北方令內部和平係真,強遷百姓叛亂四起都係真
4. 唔知你想表達咩,但姓司馬既真係比人罵得幾甘吓。晉書寫到曹爽咁不堪,曹操咁猜忌司馬懿都係因為「司馬家得位不正」呢個理由,所以唔係成功就大晒。
4. 講緊後世呀
狹義亦可以講係連登仔
屌曹操從來唔係屌佢對漢忠心唔忠
係屌佢屠城猜忌
咁樣標籤連登仔/後世刺稻草人有咩用
如果係其他po我會認同你
連登仔不嬲係咁
但曹操係歷史上評價其實唔算殘暴
劉備厚黑陰謀嘅觀點亦唔係新鮮
小氣
曹操代表皇帝出兵
曹操統領嘅係皇師
而其他諸侯都係逆賊
包括劉備
三國嘅君主劉備可以話係出身最寒微
早期顛沛流離都有好多人肯賣命陪佢
但大家總係覺得佢只係偽君子呃晒全世界
而唔肯相信其實佢真係有仁義嘅一面先可以有後來嘅成就
屌曹操不嬲有好多理由,你洗乜淨係拎一個出黎cover 晒其他咪咁離地啦
管轄鄴城亂到七彩

屌你老母,呢句你有冇source啊
冇就咪撚盲反啦
9up兩句扮代表
上面講曹操o的惡行唔再講多次
反而想樓主知曹操點樣對荀文若同崔琰
兩個都係功臣特別係前者
但下場好慘
睇唔透你係想幫曹操defense定係屌佢忠唔忠心呢個POINT
我話唔需要罵曹操忠唔忠漢係因為忠漢與否已經唔係現代人需要考慮既價值 所以古代人可能會話佢不忠 但現代人根本無需要考慮呢個觀點 反而多殺伐與否呢點係現代人珍視既價值 所以現代人評價曹操既時侯只會由呢個論點出發
忍都要佢命水好---即係夠長命先得
應該咁講:批判曹操係由道德角度出發:咁咩係道德,古代會評佢不忠,以下犯上,再加埋多殺伐、多疑、猜忌、虛偽(無錯基本上三國志入面曹操虛偽既證據多過劉備幾十件)。但現代人對道德既標準已經唔包括前面個兩樣,所以我先話無需要罵佢不忠
話佢偽君子同廢 都對佢係唔公平
咁你真係太離地
根本古代定現代評價都唔會只係睇佢殺伐呢個point

完全唔知你點樣ff 到只睇呢個point
你求其問個連登仔都肯定唔會淨係睇呢個point 咁都有得好拗既你
曹操唔係大仆街,但都唔覺劉備係大仆街囉
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞