細個覺得曹操係仆街

177 回覆
1097 Like 24 Dislike
點都比唔上曹操
拎咗冀州之後就唔再留係許都而係經營鄴城
到佢死前河北都仲係軍政重心
起講武城加強防備
遷徒中軍家屬增加人口
開白溝、平虜渠、利漕渠方便打仗嘅物資調配
駁落去黃河經滎陽就可以直落江淮
南征都方便好多
有曹操嘅建設之後南北朝先仲會有人拎鄴城做首都
我係唔明點解要咁執著忠漢唔忠漢呢個topic
係阿曹操唔忠漢,但所以呢?
可能我講得唔清楚,上面個留言我都補充番唔係只有殺人多呢點,我想講既係現代,曹操好多方面會影響我地對佢既觀感,會比機會我地罵佢,會令我地覺得呢個人「差」,而忠漢與否絕對唔會係呢個範疇之內
討論忠心與否,姐係其實仲係儒家既傳統道德價值到爭論,但如果我無記錯既話,香港人應該識一樣野叫做民主掛?雖然話儒家既殘餘影響仍有,但最少君君臣臣呢D儒家中最為腐朽既觀念一早已經唔為人喜歡啦?
所以就話現代人罵曹操有好多點,而不忠係唔應該包括在內既,正如唔會有人話張角之流唔忠漢一樣,又例如我今日讚劉備又好,罵劉備都好,唔關佢忠漢與否事
總會有d on9仔懶清醒會咁諗
通常再問多一句劉備虛偽係邊、有乜實例
佢就只會er er er然後乜柒都講唔到出黎
再同佢講三國誌寫過曹操做過d乜仆街野佢都只會答你呢d手段黎既姐
劉備用仁義做手段=仆街
曹操用殘暴黎做手段=比唔上劉備仆街
屌你老母你討論埋佢啦
曹操=中國=霸道
劉備=日本=王道

講完
成日都懷疑真係比蜀漢恢復到漢室又點
中原士族真係會想個亡靈政權復活咩
對佢地都冇乜號召力仲點撐落去
唔奸邊可以上到ceo個位
放箭,放箭!
曹操係暴君但係暴得好正直
唔似劉備 借完人塊地唔還仲要想分一杯羹
大個諗起都覺得仆街
唔好意思
我中學唔洗背範文
而且寫出來就信既話,又的確係中學生既諗法既
有幾何篡奪實際上係名正言順
諸葛亮有晒取而代之既條件
士族在乎o既只係佢地做官o既權利
邊個做皇市唔重要
而呢個權利自西漢什至東漢以後就已經掌握緊
反而士族最憎o既就係曹操
因為佢主張用人唯才走法家路線
至於點解曹丕做到皇帝都係因為佢比陳群行九品中正制
比世家大族掌做官o既權利佢先有皇帝做
唔係一早玩完
寫曹操
讀曹醋
jojo
笑左
曹總
正史劉備一言不合就殺人
曹操係名符其實嘅天才

BTW大把人演義當史實
佢 n 同 l 不分
三國盡歸
不過曹操都冇諗到自己係五胡亂華既罪魁禍首
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞