細個覺得曹操係仆街

177 回覆
1097 Like 24 Dislike
劉比:aco
曹操:AO 個養仔
孫權:唐唐lv
白帝城托孤 劉備講嘅:
如其不材,君可自取

當然劉備呢條偽君子係咪講真
我唔清楚

但如果有二心
我係諸葛亮實拎先帝遺言黎講
出師表都寫埋俾劉禪
論忠心無人能及喇
因為細過俾書漫畫三國無雙洗腦
對酒當歌 人生幾何
寧我負天下人 莫天下人負我
求其嗡都有兩句
孫劉我一句都諗唔起
我知出師表,但我質疑既正正係劉備遺言
遺言係俾個位你,一來學你話齋係咪真心都唔知,爭鬥左咁耐,會甘心俾個位你?
二來(都講返第一點),而家我地睇歷史係理性去睇,佢個仔係廢柴,但你諗下果個年代,血緣好重要,家族傳承係好重要,睇返以前點解會有「名不正言不順」,「出師有名」呢啲而家睇來咁on9既理由,on9到明眼人一睇就知「屌,你條撚樣講咁多咪又係藉口」。但以前資訊唔流通、好多冇文化既人(其實姐係蠢人),係好易俾呢啲影響,就算遺言係咁(先假設劉備係真心),但因為血緣既關係,豬哥並唔係皇室血緣,對於一啲係真心想救皇室既下屬已經唔會想幫你。二來對於一啲平民,唔知咁多都唔會支持你。豬哥成日話人和最重要,但如果佢接手,呢樣野就冇左。
而係佢面前更方便既做法係整個傀儡皇帝,已經解決左呢個問題,萬一佢打低另外兩雄,統一三國,佢一定係大權果個。而出師表我睇來只係boost morale既一種做法姐。

我地睇歷史成日用返個人經歷去睇,點會理解到佢地做緊乜,果班係亂世既人,政治家,梟雄,甚至可以話係黑社會。全部都係爭上位,爭名奪利,唔通真係為天下倉生為先?
佢先係世界仔嘅代表
咁都死唔去
仲可以喺洛陽度安享晚年
牛逼
劉備同劉邦一樣垃圾
真係估唔到呢兩件蛋散可以靠手下得天下
荊州係劉表㗎喎
從來唔屬於孫家
何來借
一個ALEXANDER THE GREAT 勁過佢啦
劉備會搶下屬個阿嬸做老婆咩?

利申:羨慕..
細個覺得佢仆街

大個都覺得佢仆街
只不過仆街的唔止佢一個
咪又係子女 基本上被人殺死光
咁不如生都唔好生
殺呂伯奢全家
咁又唔好咁講
文若後世對佢既大多數評價都認為佢係漢臣
後來亦因發現曹操有不臣之心而勸諫曹操甚至想離開
係我心目中佢既高風亮節算是係三國中第一流
多謝各位巴打
冇唸過可以有成千個正皮
女婿 獻帝算唔算?
1. 劉備遺言問題
首先劉備係唔係真心根本唔係問題,重點係劉備有講過就得。諸葛亮拎住呢隻字就得。
2. 血統固然重要,但實力更重要。曹氏同司馬氏既篡奪,係靠血統取而代之既咩?而諸葛亮係朝中絕對有咁既實力。
第二點,唔係佢有咁既實力,係劉備陣營有咁既實力,但當名不正言不順之後,仲會唔會有咁既凝聚力,好難講
曹操俾人打咪就係因為血統囉
我講既實力係佢係蜀漢國內既勢力
諸葛亮官職係「丞相錄尚書事領司隸校尉領益州牧開府治事假節」,呢個Title同當年曹操既幾乎一樣。而且「政事無巨細,咸決於亮」
北伐軍叫得出名既文武人員都係丞相府屬
民間方面,諸葛亮死後人民紛紛立廟同桓溫問小吏二事都證明諸葛亮恩澤之廣

係囉雖然曹操比人打,但曹丕咪一樣成功篡漢,本來篡位呢d事就唔會無抵抗
玩左好多人妻
曹出身都好撚低微
仲要刺殺董卓被全國追殺逃命
食過屎後話寧我負天下人
慢慢打上去 收埋四世三公皮
每次打仗都係無敵禁住打
直到赤壁終於收皮要休養生息
有起有跌 前期仲要身為一個通緝者諗計生存
而劉係一直慢慢起 講刺激 曹主線仲好睇
純粹路過指正兩點
曹出身都好撚低微?
「(操)父嵩,乞丐攜養,因臧買位(官至太尉--三公之一),輿金替寶,輸貨權門,竊盜鼎司,傾覆重器。」《後漢書·袁紹劉表列傳第六十四上》
而且史書都記載佢同袁紹由細玩到大,身份都唔會低得去邊

仲要刺殺董卓被全國追殺逃命
孟德獻刀是三國演義虛構,正史是寫董卓想拉攏曹操,上表奏請曹操為驍騎校尉,但是,曹操,怕惹禍上身,更名改姓著草出洛陽
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞