做咗5年marketing 今年終於

328 回覆
372 Like 103 Dislike
留名,搵緊工碌入行
做緊agency
大學生grad 幾年都係得20-30 真係出黎做黑警仲爽
會唔會有啲勁嘅返agency係唔駛ot得咁勁
Junior level
一路in緊政府工但冇消息... sosad...
mkt真係好chur好攰,人工仲要咁低
fmcg做左就黎1年半,升左1次職都未過15k.... 真係好sad
以為你講緊我
In house marketing 2年經驗 做digital marketing (social media, content marketing, online campaign) 有時要湊客就要做埋 account service
偶爾幫忙搞event , event management 同 PR都要做埋
都係得16k多d

覺得自己做緊嘅嘢太雜 想進修一下但無從入手
下份工想轉tourism&hospitality
請各位指點下迷津
我嗰間蚊型返9:30 放7:30/8:30有時啲嘢會拎返屋企做,唔敢同人講我做agency狗但咁早收
係咪FMCG嘅marketing最好pay?
我覺得係performance
因為大公司趨勢係將build in-house digital media buy capabilities

傳統media buy根本冇食賺,ac極低
Performance 既,長遠黎講,客會嫌agency對佢公司既business唔夠了解,有resources既就會centralise + in-house,可能會喺APAC build條team做幾個國家

我media agency出身,睇住公司越後越梅

美國呢兩年都講緊連social都in-house build條team做

Btw專做programmatic都幾好

(好似係)
我做agency嗰陣,返10:30,收23-2600
入地產商做商場marketing最好pay...
即係點都要ot啦?
Btw其實係咪要湊客嘅都可以當係agency? AS個啲都算係?咁其實同sales有咩大分別,account director個啲只係第二個名?
想問下有design 8大 degree, 係間大公司retail back office 做1-2年 ,之後想入大公司mkt有冇優勢?
M grade 40k 唔意外
意外係你得5 年年資係大公司會升你上m grade ?!
如果係真咁你係勁既
有冇開到tg group
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞