做咗5年marketing 今年終於

328 回覆
372 Like 103 Dislike
個fd喺入面做緊 佢話好亂
係咪有tg gp可以入
以自己興趣同賺錢能力去決定讀咩進修,無興趣唔駛錢你讀都無用
同埋我自己報course 係claim公司
Content marketing
讀緊year 3 accounting
如果想入marketing嘅話得唔得?
有咩要注意?
其實marketing係做d咩?

好多問題 好迷惘
利申:3大但成績差
絲打介唔介意講下大約工作係做啲咩?我對mkt唔熟
Marketing洗唔洗見客
lma
有冇人做緊保安公司marketing? 想知前景如何
證明做咩都好過做工程工程5年大把人無30k
計埋bonus 都未必有, 就算有, 都做到你想死.......
雖然marketing 忙的程度都同engineering 差唔多, 你估搞event, launch campaign 唔使OT, 唔使好早去到會場做setup 準備, check X check Y, 同埋事後仲要做文件野, 但人地Marketing 公司, 如果係周6/日上班 (因為活動), 好多之後都可以補休, 但工程好多都無得補休補水 .....
簡單d黎講即係做小編
度橋、寫文案、寫feed之類

我都係content marketing出身 好想轉做專d
點解想做專啲?content marketing都唔係個個做到
你覺得有咩唔好?
都幾肯定樓主係好彩
做mkt 搵得多唔多要睇咩industry
同埋大部分mkt都唔係樓主講到搵到咁多
好多所謂大公司am 位都係25k ~30k
無謂美好化件事呃人入行
有咩industry係多d?
有時要ot
感覺上識寫字就可以做content marketing
我而家用緊間agency 佢地幫我寫完我再做approval
但間agency d copywriter垃圾到一個點
錯字多、唔細心成日做錯嘢、唔跟regulations
最後都係我自己做返

唔通我出去搵工同人講我嘅優勢係根底好d咩
喺外行人眼中個個都差唔多 HR又係會揀個人工叫得低d嘅
Same 絲打係邊間
真係會咁諗?我year3都諗緊入唔入行,但自己本身intern做開finance
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞