做咗5年marketing 今年終於

328 回覆
372 Like 103 Dislike
KA 都好睇你個MNC定Local 文化好唔同,通常MNC會好pay少少但chur好多

一般黎講以package計,Key account executive or Senior KAE range好闊,但人工到頂應該30頭

AM就30中到50

M就4尾到70都見過,depends on experience
做左3年先得2xk
千祈唔好,會後悔
in general 大家覺得做marketing開唔開心?推唔推介入呢行?
巴打好後悔?
可以試下搵d細brand先
做夠一年試下轉大brand
Lm
轉另一行業既marketing其實難唔難?
例如由ngo/商會marketing轉去f&b, fashion呢啲
冇marketing經驗,諗緊如果請左好唔好不論行業照狗衝左先好
做咗七年Operation,讀埋MBA轉marketing都係得3XK
世事無絕對

大同有個同事係fashion嗰邊轉過嚟
已經唔靚又不修邊幅 佢班同事話佢全身上下無一忽似Fashion人
開心
偶爾會呻下人工低 但見到班做老師/政府工嘅同學 自己做緊自己有興趣嘅野 其實已經好好
做發展商marketing d人先不修邊幅
我做過個2間fashion公司d人著衫都ok
未到潮人咁款 但會襯下衫
宜家公司有allowance買自己brand
遲下又要進貢返d人工買野
我講嗰位人兄一定係異類
三十幾歲先要轉行
正常係
做fmcg會升得快啲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞