做咗5年marketing 今年終於

328 回覆
372 Like 103 Dislike
其實做住agency digital team先,了解下SEM, programmatic點玩,先再睇下有冇興趣囉
老實講對住d adwords, dbm 都好悶下
我嗰陣剩係睇返自己幾個brand既SEM都悶到嘔
Agency有手有腳都請
我舊同事有讀art有讀mechan eng
D野都係邊做邊學
出到黎做廣告做marketing都唔係嗰回事
巴打,想請教下,商場marketing 係咪姐係leasing?
digital agency黎講一個account executive普遍會offer幾多人工比個fresh grad?
marketing 平時做d咩
樓主分享下
想請教樓主
我岩岩入行無耐
做緊IT industry既in house MA
想問轉industry係咪都好難?
例如話 由IT轉去FMCG咁
咁轉法既話 我IT既經驗係咪都唔太值錢?
求tg group
仲nnc?
巴打,我同你都係差唔多,由細inhouse跳到agency,宜加升到senior, 希望我嚟緊可以跳去大inhouse做啦

但自己英文唔太好,,去大inhouse又冇咩信心
樓主本身大學讀咩科
樓主想問下識premiere Photoshop 呢d技能有無幫助?我自己係外國讀廣告,喺香港有返part time 關於marketing, 另外自己同另外嘅朋友接freelance 拍廣告(2-3條左右) 嚟緊6月 畢業準備搵工,開價16k是否太進取?
Marketing都算係垃圾部門
識Photoshop係細公司 規模唔係好完整既公司絕對有幫助
我自己run緊細agency都係呢d客 不過最好學埋AI
AI其實都識不過無咁熟
本身自己part-time 都係細公司乜都要做 所以想 畢業之後專啲做熟一個範疇 好似對將來升職幫助比較大 巴打介唔介意講多少少做咗幾耐同人工幾多左右
我宜家自己出左嚟做 同埋我以前都係做agency
不過mkt/ad 呢行好多都係用AI整圖 output PS都係輔助多
不過如果fg聽講好似宜家都係14k左右 同埋呢行我以前有時對d客 都話自己初入行所謂mkt其實係打雜 要睇間公司本身需要你做咩
有冇啲咩skill/concept最好接觸下先去見工??
try try klook
次次都見到AS大
有幾好pay?
其實三年前我入呢間公司嗰陣已經三萬頭,只不過加得慢
黎緊都要睇下點算

以前岩岩開始有「digital team」呢樣野嗰陣,乜叉都要做
邊有咩performance team SEM team
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞