番工冇野做就係時侯用unity整下game

109 回覆
76 Like 8 Dislike
強帖留名
想問下整模擬經營GAME係咪仲難過整FPS / RTGS既GAME....
好少模擬經營GAME玩.....(唔係農場/餐廳 D CLONE...)
呢啲完全唔係伏 間公司亦唔係閪 只係按道理不按人情做野
人地用錢買但用唔着既野 你朋友就可以拎黎用
師兄可以番工唔做任何同公事冇關既野, 令小弟實在佩服

近排睇外國coding live睇到幾過癮, 好彩我呢邊R&D又冇野做, 又咁好彩我呢邊係外資公司份約冇寫死咁多野, 又好好彩我呢邊都幾開明(#27)問左lead都話反正冇咩野搞就由我, 所以先想開下PO

而package個到, 我假設大家都未必用過unity啦, 所以唔太清楚個流程

其實買package係要有ac, 買完就絛綁左落個ac到, 之但係之前買package個時又買左落我ac到啵, 所以我先有得用, 如果大家要睇單我都可以cap出黎
我會蛇王 但係我唔會大大聲講我蛇王同分享心得 寫自己既就真係唔會用公司野寫

#27你只係講左你同同事吹水 同你決定點 完全無講過你係問lead拎permission 你lead比permission你去做自己野 同埋比permission你去用公司資源(你act as公司agent去買既就算綁落你ac都係公司資源) 咁咪得囉

但另一樣方面 呢個po既風氣 似乎係大家都唔係好對code/digital asset既所有權有尊重 只係見到有人放啲野出黎就一味正評
我覺得兩者都一樣咁難, 只係大家難既點都唔同
例如模擬經營最難既係有個好好既level design(關卡設計), 遊戲邏輯等等
而FPS難既一般係畫面呈現, 打擊感處理, 優化, 延遲處理等等

但係, 由於市場上對FPS遊戲既需求實在大到嚇死人, 所以一般而言, 所有game en展都會有一套預設好(姐係寫好哂直接玩得既)既一套FPS game sample

有興趣可以睇睇D sample, 其實隻隻都已經係可以推出市面, 只要換下皮就OK

Unity:
https://www.youtube.com/watch?v=yDX_NBGJ2xM

Unreal:
https://www.youtube.com/watch?v=0TJry_vuC0o

Cry engine:
https://www.youtube.com/watch?v=lrkIuPulBCE
咁我都係收收皮摺埋算
下星期update多次最後進度, git都可以慳番
我仲係用緊phaser 2
3係半完成品,官方仲更新緊,遲d得閒應該會研究埋3

唔用unity 係因為公司唔比裝,冇得蛇王偷雞寫game
寫html5 game就唔同,有chrome有code editor有game engine既 js檔就隨時可以開波
巴打係邊到學?
Unity係好耐之前已經放棄左web platform, 但係前排GDC又話想食番webGL條水, 但係都係2D為主, 未有對web base既3D作出太大支援, 如果真係要做web platform既話unity絕對唔會係一個最好既選擇
Youtube為主, 坊間D課程同廢既冇分別, 特別係F字頭個間
次出教學記得剩係講返教學既野就算
果d咩係番工冇野做打下機呀,乜野用GBA模擬器玩, 冇買到正版呀,乜野公司買過, 所以就搵都唔洗搵直接用番.....

總之呢d對自己不利既野就唔好透露咁多
lm
估唔到會有人連BT都未用過咁聖人, 係到講digital asset, 明明隔離po就講緊BT
再加上我唔想上個連登都要咁造作扮哂聖人咁, 不過都多謝巴打你既提醒, 我諗都冇下次開po講整game架喇
我見f字頭好似有證書
個po係咪完咗㗎啦
係錢呀!屌你個閪!
你試下做個出黎囉,係到咁撚多嗲
屌 咁多時間蛇王上youtube睇下片好過啦
呢D野都係放左工先做好過
用工作時間寫私人野仲要用埋公司asset根本就唔岩
我係你同事既話一定篤爆你
講經咩, 先唔講2D同3D Game development就算用相同Engine都係兩樣嘢
你用一Team人同一個人做對比
仲要佢只係返工得閒無嘢做先整, 人地就有晒設定有計劃
咁比嘅話你貼嗰隻Pantheon對比其他更高質嘅作品都同垃圾無分別
https://www.youtube.com/watch?v=J2qthjsp51c
https://www.youtube.com/watch?v=d9suH4uqjpM
話人整舊屎之前唔該唔好拎舊屎出嚟做比較
我覺得樓主應該學下保護自己,唔好過份老實,講得太多唔應該講既野
雖然害人之心不可有,但慬記防人之心不可無
信任就是一把刀,你給了別人,他一係捅你一係你保護你。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞