番工冇野做就係時侯用unity整下game

109 回覆
76 Like 8 Dislike
師兄,勁呀!真係要留名學野!
食完飯做左陣野再update

個場砌完就大約係咁樣喇

如果細心D睇其實會發現D建築物同地下有好多位都冇影, 可能會好奇怪, 其實好正常

因為3D之所以叫做3D係因為有Z軸(厚度), 而2D係只有X同Y(冇厚度), 而game en展製作光影最先決條件或者需要既就係物件既厚度, 咁2D冇厚度點整影呀

就係人造影喇
先準備一張影既圖, 其實姐係一張近黑色但係又未黑哂既圖

然後扔入去D接地位到就OK
當堂靚左

下一步就係加一D雜物落個場到豐富下佢
支持下
加左D小物件同雜物落左個場到, 然後再加左D陰影上去, 又靚左唔少

砌完個場轉番3D View有好多時都會出現咁既情況, 其實好正常

下一步就係整角色
I’m
一般黎講, 正常既2D Animation都係會有幾張連環圖(Animation Sheet), 就好似下面張圖咁, 一個站立(Idle)既Animation就有4張圖既, 愈多連環圖就當然愈流暢啦, 但係由於我D素材係黎自網上既, 就不能強求了

將呢4張連環圖合番做1段animation之後就係咁樣
當然仲整左行路攻擊既animation, 但係由於懶得cap所以就下次有機會先再Cap埋

跟住就係開始落code整行路系統喇
好得意留個名先
高質帖留名 我又係有興趣整game
高質的整game post. 支持一下。
整行路之前我發現D地下一格格太唔明顯, user未必睇到自己個格係邊
所以我就自己畫左一張格仔圖出黎放上去

終於似番隻戰棋game

廢事班門弄斧, 我都知連登多高手, 所以就唔講code喇
如果有興趣整而又有任何問題先再問我啦

話咁快(其實整左成日)就已經整左判定邊D格仔行得邊D唔行得喇, 仲做左個outline比隻character, 話比user知揀左邊隻
跟住就補充少少關於animation呢part
咁係Unity入面做animation既個一part叫做Animation State Machines, 一般會叫做animator
唔講太複雜, 大約就係我定義左某條件(左邊既isRun之類既野)被觸發就會播某段animation(中間個堆野)

gif版本如下

今日就更到呢到, 下星期二番工見
留名學野
Lm
留名
磨牙
Unreal Engine lm
呵欠欠?
唔係
phaser撚 留名
留名學野~~
強貼留名.

利申: 學緊Unity想整Game
偷公司資源仲咁大聲
係呀 唔做商業 就咁opensource都係偷呀 你偷緊公司比你用黎做公司野既資源 電呀人工呀個啲都算喇當蛇王 但係啲license係要錢買返黎架
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞