番工冇野做就係時侯用unity整下game

109 回覆
76 Like 8 Dislike
信任就是一把刀 公司比左把刀你 你梗係可以桶公司
原來係咁解
留名
做咩鳩啊你
連登真係好少有關遊戲創作嘅po
一開頭見到樓主你分享創作嘅過程真係幾開心
因為我都想自己整一隻Game出嚟
可惜能力未夠,仲學習緊
希望你之後會開啲類似嘅po
俾有興趣嘅人學下嘢
唔洗理佢
邊有人整game一上手就整到好似GTV 5咁,仲要講緊呢個post只係for個人興趣想單獨撚下engine學下野既beginner,真係忽撚左

用最簡單既野吸引最多既audience有乜野問題?又唔見你屌鳩YouTube上面同樣教緊人拎人d asset黎用,整緊2D橫板既外國youtuber? 係呀佢地整d野同80年代d game無分別架炸

總之係呢d人眼中,香港就係屎,香港就係乜都垃圾
我淨係睇到條片入面嘅畫面同屎無分別, 動作生硬, UI簡單, 站樁式戰鬥, 我理得條友係讚定彈隻Game
就算個團隊我見佢地所講係「義工團隊」, 但眼見佢地已經開始咗咗個Project幾年 (專頁建立時間2013年)
你用一個Team加一個搞咗幾年嘅Project去同樓主比我已經唔明白
做返Everquest嘅味道喎, 關我撚事咩, 個個一定係你嗰個年代嘅人? 一定識?
仲講乜春石器。亂。金融online? S9rry, 我太年輕真係聽都未聽過呢啲垃圾
自己見到樓主整咗小小戰棋就笑尻人整垃圾, 仲好意思話我淨係睇畫面&膚淺
LM
因為琴日有事要處理左先所以唔得閒更

咁基本上同上次更新會差好遠,因為我本身都話其實我開Po前己經有D進度, 依加呢次係最貼我最新進度既更新

整左隻卒仔係到, 然後已經寫好左AI行路, 呢到講多少少, 一般黎講, 3D Game既AI可以用Mesh Agent或者A*做AI, 但係2D由於冇Mesh(唔明係咩黎既話就當係要有一個3D model, 而個個3D model就係尋路既地板, 咁點解2D做唔到呢?
因為唔需要為做咁簡單既野用咁複雜既AI系統), 所以唔會有Agent做到AI, 最後大多數方案都係會用A*黎做AI, 而追溯起黎A*先係尋路式AI既始祖. 咁亦都見到會避開冇格仔既地方同埋會繞過障礙物, 咁一個小型既尋路AI就已經完成左了

跟住就係戰鬥系統, 基本上係寫左一半架姐, 但係都叫做有D野睇下所以Po埋, 戰鬥系統個模式比較簡單, 就係先攻既就係突擊方(撞去防守方到既時候防守方會有硬直同埋受到傷害), 而企係左邊格仔既最右手邊既係主角色, 其他都係兵仔, 右邊都係, 而每隻兵仔同主角色既傷害同血量都係獨立計算, 最上方既係時間條, 一完就會結算依加既戰鬥, 愈少血量既輸, 反之亦然. 然後戰鬥後血量會保持

係呢到我再講多少少我自己既design, 每隻兵仔都可以換唔同既人, 例如揸矛或者盾既兵仔或者亦都可以換其他主角色入去, 每隻兵仔或者主角色都可以換裝備, 而每關打完之後都會有錢, 錢可以抽角色或者兵仔或者裝備

而陣式方面其實我都已經寫好左少少, 但係我自己懶得再cap片(D片係上星期cap定既), 陣式會有唔同既效果, 例如突擊傷害或者硬直提升, 某個能力值提升之類

所有更新就此完結, 多謝有興趣睇既人賞臉
自己一個人寫3D game真係好辛苦,剩係搞一個場景既3D Model已經搞左我成個月

利申有正職
用公司時間整既野
公司好似可以直接告上庭拎你全部版權

利申唔係讀law
睇矽谷劇情主角就係咁成個app無左
唔好寫囉屌
搞啲戰鬥動畫好似係最麻煩
支持!
講到識everquest好撚巴閉咁,我玩咗8年EQ咁係咪可以屌你老母?

樓主加油,咪撚理啲on9仔
自己幻想人地係00後鍾意玩垃圾Game真係好好笑
你嘅圈子係咪除咗Everquest就得堆垃圾Game? 我甚至覺得啲共狗Game掛喺嘴邊都整臭自己個口
老老實實, 我依家玩嘅Game唔多, 黑沙、Zelda、Tarkov, 連手機Game都無玩
你覺得我係玩速食嘅咪速食囉
你覺得自己拎住隻十幾年前嘅Game喺度打晒飛機好勁咪繼續囉
你鍾意做On9仔無人阻到你嘅
多謝師兄分享!我自己u個陣用unity交course project都搞到一頭煙,希望師兄可以繼續分享!
好勁,bookmarked
技術post留名
玩過EQ都好意思拎黎講 唔知以為佢係整果個
有個玩8年既出聲就潛水 冇撚用

樓主加油 支持
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞