番工冇野做就係時侯用unity整下game

109 回覆
76 Like 8 Dislike
留名支持
GDC 2018個時Unity已經公佈左新既2D Tilemap System, 咁係咩黎既呢, 基本上2D game既圖像係由一格一格所組成, 而Unity官方(市面上大把)本身係冇一套完整地可以油一堆Tilemap出黎既系統, 咁有一套完整既Tilemap System有咩咁特別呢, 主要係可以慳好多Resource, 仲有其他原因就唔特別講了

一開始個D setup野就唔講喇, 因為我都懶得cap圖
開左個Tilemap System出黎然後扔哂堆圖入去先
留名
加油
Down個堆character既素材有成200幾隻唔同既角色, 仲有一堆囡囡

由於Scene同character既作者都唔係同一個人, 風格同比例上都未必一致,
所以係做野之前會先放入去睇睇係咪風格上可行, 比例唔一致都仲有得搞, 風格唔一樣就好大問題

好似都還算可以
連登仔成日話工作=奴隸, 而家樓主就係反奴隸運動
連登金句: 老闆出幾多糧咪請乜人種囉
留名學野
咁砌法咪可以取代RPG Maker系列
你用公司做出黎既野係屬於公司
你拎走你以為屬於你既野就中招
兩個EN展做2D野都有唔同既優缺點

例如Unity可以做到Live2D(類似Destiny Child), Spine(類似魔龍寶冠)個類動態2D

例如RPG Maker native有大量預設好既script可以比你0 program咁去整game
番番黎Unity先

岩先講既油Tilemap大概就係咁樣, 基本上油完呢層就等於做完個地下

跟住就係搵建築物素材黎放上去, 因為我想第一個Scene就砌左個城出黎先, 所以用左呢種紅磚做地下
留名
完全唔識
但幾有趣
支持樓主
然後就係搵建築物既素材喇

係到我再重申一次先, 我係唔會作出任何盈利行為
同埋廢事又錯哂重點, 我直接將我搵素材既網站share埋出黎
https://game-development.zeef.com/david.arcila?utm_source=Facebook&utm_medium=Post&utm_content=game-development&utm_campaign=Rob#block_60669
咁入面免費既素材都係係有條件下可以隨意使用既(例如唔盈利)

番黎呢到先, 建築物我就搵左呢堆

然後又再搵左一堆item係做裝飾既

食完飯番黎先再更新砌場
反正冇咩野搞, update埋先
係砌場之前, 一般會將地面, 建築物, 障礙物, 背景, 裝飾都各分一層Layer
張GIF頭個幾秒你見我放個建築物會沉底跌左落個地面後面就代表係我未分Layer, 之後我分番Layer就會升番上黎
細細個就聽過你個名
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞