97淪陷前既香港

268 回覆
1110 Like 10 Dislike
香港應該係英國殖民地之中比較特別
相比好多殖民地用高壓管治
香港治下相對和平(流血衝突應該得新界原居民六日戰爭?
更甚者,麥理浩,彭督果類真心為香港建設同民生著想既官員大有在
之前睇個篇文講港英官員係諗香港利益更高於宗主國英國,為左香港保持自由市場而唔執行英鎊區管制
同貿易談判同倫敦會有分歧

毛來由 - 舊時香港成功,源於敢頂撞宗主國
http://vicsforum.blogspot.com/2014/12/blog-post_38.html?m=1
支那人邏輯:香港靠中國先有咁勁

但係同時又成日踩香港停滯不前,就快俾大陸追過

即係自打嘴巴?
唔講以為葉繼歡係鬼佬
所以肥彭臨走講個句好岩
佢唔擔心北京,反而係擔心香港人因為自身利益而出賣香港
直頭睇穿晒!奴性無計,你叫佢頂撞北京 嘥鳩氣
20年就已經搞成咁 有咩好講
就算上流社會見英女皇都係大事黎
見過幾多次,係邊度見
係會so so果陣同人提起
90後情何以堪 出世於港英時期 又經歷唔到香港最輝煌嘅階段 淪陷後 依家仲要比支共日日強姦 以前木屋搬上樓 依家……
依家五毛啲質素

入去水泉澳 啟晴果d
一定好受歡手
當年嘅維港真係靚
香港如果控制喺人口四百萬內,應該仲係天堂
個時新界好多都係鄉下地方,但個時d空氣真係正到
有班冚家剷話香港可住千萬人
英國與香港, 係宗主國與殖民地嘅關係
佢無義務幫你建設任何嘢, 改善你嘅生活, 或者比民主你
佢無欠你你任何嘢, 比你係人情, 唔比你係道理
但有個國家, 用港人治港, 高度自治, 50年不變, 嚟氹你回歸
佢講得出, 就有責任履行, 履行唔到, 就係違反承諾
根本唔應該用英國嚟比
租樓?
如果二戰之後國民黨同共產黨平分中國一北一南就改變歷史了,係都要大統一中華大膠
安達都應該無事
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞