97淪陷前既香港

268 回覆
1110 Like 10 Dislike
呢個世界不嬲多柒頭
同左膠一樣 太和平太順心 自然脫離現實
賊王原來係英國人派黎
我仲以為係支那添
水泉澳同啟晴邨 已經可以無事
而家諗番呢個笑話 反而覺得仲灰
舊時香港真係好靚好靚 好想感受一下當時
平時都係睇返tvb劉青雲 梁朝偉個d舊劇投入當時香港

CX同HK一樣隨時間消逝
高質文明嘅皇帝係好野黎👍🏻
當年香港人有福啦
日本人有裕仁天皇🇯🇵
香港人都有英女皇🇬🇧
祝香港班狗官 地產商同埋共匪百病纏身
死後落地獄 永不超生
fred真係世界級水貨
香港人一直都唔係要求民主自由
香港人一直都只係想要一個明君

但好可惜香港人是旦一樣都得唔到
好靚
左膠不嬲反皇帝+殖民地
要中國人當家作主
近呢十年好多英國政府當年機密資料解密公開
完左二戰重光之後
港英政府有打算過好似其他英國殖民地咁比番當地人自治甚至獨立
不過支共反對,話如果咁搞就會揮軍南下

英國政府早於上世紀五十年代的殖民時期,已經試圖在香港推行民主,但遭到中方強烈反對,甚至威脅會武力解放香港
https://news.now.com/home/international/player?newsId=116268
英解禁機密文件曾考慮民選港督(1984)
https://news.now.com/home/local/player?newsId=89514

其實由戴卓爾去北京傾輸左就知英國保唔到香港
已經唔係當年日不落帝國既實力
先唔好講做唔做生意
何況點樣遠洋同當時支共開片?

TAMAR

為香港度身訂造既駐港英軍專屬巡邏艦

孔雀級巡邏艦(英語:Peacock-class corvette)是英國皇家海軍第六巡邏艇中隊於1984年起裝備的巡邏艦,是一款專門為駐港英軍在香港水域執行巡邏、臨檢和搜救任務而建造的艦艇,全數共有五艘,均以鳥類命名[1]。
孔雀(Peacock) - P239
蒲樂福(Plover) 千鳥 P240
薜達靈(Starling) 歐椋鳥 P241
史華羅(Swallow) 燕子 P242
斯威夫特(Swift) 褐雨燕 P243
https://zh.wikipedia.org/wiki/%E5%AD%94%E9%9B%80%E7%B4%9A%E5%B7%A1%E9%82%8F%E8%89%A6
香港根本係實力超班到其他國家睇齊
所以早排果個奶共韓國魚黎香港好似當香港同佢高雄平起平坐
心諗你咩料呀
不過可能都解得通,因為佢他日諗定有機做台灣省委書記
真係睇唔起香港當香港支那一個小城市
仆街 睇到好想喊
點解當時既香港人唔撚爭取
明明經歷過64
如果當時有梁天琦依D人物
可能改變香港命運
第一次係67
第二係係84
第三次係89-97
見到以前
同而家比
屌你老母中國共產黨收皮啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞