97淪陷前既香港

268 回覆
1110 Like 10 Dislike
游水踩釘果個真係令我咁大個都唔敢響海灘游水
https://www.youtube.com/watch?v=QFujkmCl_eo

「我感到憂慮的,不是香港自主權會被北京剝奪,而是這項權利會一點一滴地斷送在香港某些人手裏。(My anxiety is this: not that this community's autonomy would be usurped by Peking, but that it could be given away bit by bit by some people in Hong Kong)。」

https://www.youtube.com/watch?v=w55J7MKoTe4
肥彭落區,香港市民夾道歡迎
sor
肥彭本身有機會做英國內閣
因為選輸左議席
令一位一流英國政客機緣巧合黎左香港做THE LAST GOVERNOR

在彭定康的籌劃下,保守黨在1992年大選中意外地勝出,但諷刺的是,他本人卻被自由民主黨候選人唐·福斯特擊敗,喪失他在巴斯選區的下議院議席。據約翰·梅傑的自傳所講,若果當年彭定康能保住議席的話,將有機會出任財政大臣或外交大臣。
小島裏 誰也是繁忙
https://www.youtube.com/watch?v=WWdW8EhQpgg

香港需要你 前途在你手裏
https://www.youtube.com/watch?v=_gCib_0kVuU
其實D人話香港人轉數快醒目
我覺得一來係有走難基因,識判斷時勢有幸走左落黎
其次真係講社會有效律之餘又會靈活
響中西方甚至唔同國家做生意,經驗豐富
港英政府根基打得好,高度保持自由市場(上面講左唔理英國要求管制英鎊兌換
政府部門,算係好高效率同做實事
社會政令等等英中並重(冇迫令廢除中文同粵語
香港D人普遍知識水平都算高
吊,真係吹奏都吹唔完
有好多係九七後發生異變,除某類先天狗種
以前香港人,有希望有目標,望得到亦都可以達到。
無論讀書, 定住屋 都係一級級。

讀書: 中三, 中五畢業, 預科, 工業學院, 大專, 大學
唔同能力行唔同路,讀書唔叻可以學技能,而你想改變亦都可以一級級咁上。依家好多大學好多大學生出嚟,但個社會又好似容納唔到咁?

住屋: 臨屋, 公屋, 居屋, 私樓
臨屋等上公屋,公屋有錢買居屋,一級級向上
依家香港人係向下,居屋無份, 向下排公屋, 公屋無份就住劏房
最撚 on9 連政府都走去吹噓 咩鳩良心劏房
好掛住祖國
人哋用咗畢生精液嚟諗㗎喇
仲要收得五毫子
算係咁啦
好多年前見陶傑寫香港嘅情況就係日本嘅十年前,會跟住日本步伐咁衰

而家由於俾支共嘅劣質管治加速衰敗,我覺得未來嘅香港係會變成菲律賓咁,由五十年代嘅亞洲第二富,淪落為醫番都嘥藥費嘅僕人國家,由於制度已經腐爛入到根,利益被幾大財閥分完哂,普羅百姓無論去到第幾代亦難有出頭天,國內完全冇機會,唔想去做賊就要出外打工養家
慶幸自己97前出世 仲享受到幾年美好既香港
英國人港督對一個華人社會咁尊重 咁有計劃發展
雖然英國係拎左香港好多著數 但香港既繁榮都一定係靠英國既管治
對比起而家 口口聲聲話大家係血濃於水既支那狗 佢地就唔尊重香港人 香港政府唔係以香港爲先 只係識做跟尾狗 比英治時期更加冇尊嚴
香港人絕對值得獨立 香港由一個民主歷史最長既國家轉去一個殺幾千萬自己人民既暴政 真係好荒謬

BNO冇居英權 都係比支那狗搞成咁 當然支那都睇準英國國力大減呢個時機
我就唔覺得係香港人獨有
亞洲人本身就係比較精打細算 有小聰明
但用錯地方就會變到支那咁
屌你又呃正評
好鐵意睇呢D圖片
但係最可惜既係所有以前港英年代既相同片點都會有完全睇曬既一日

如何回到當時
貼下舊相叫戀殖?
支共當年係承諾香港五十年不變
咁當然係比較番97前生活係點 而家生活又係點
我都覺得靚 又易認
不過當初用海馬做logo 我估同馬會資助有多少關係?
有冇d客觀資料比較下 什麼叫好 什麼叫差?
岩岩開阜果陣
半山係鬼佬住
華人住山腳炸

七十年代前
華商地位幾低你又知唔知

除非香港獨立
否則做是但一邊既殖民地都唔會好受
你返去80年代問下啲香港人
佢地想回歸 獨立 定係繼續做英國殖民地先
振英送你去大灣
on bed
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞