有得揀真係唔好做物管

504 回覆
154 Like 6 Dislike
物管唯一可取之處
之前做工程判頭 大大小小既盤都接過 覺得d客好閪轉左做物管 之後發現做物管同做狗無咩分別 閪客唔會當你係人 你幾用心照顧佢地都無用 反轉豬肚又係屎 重閪過做工程 無自由無尊嚴 做工程起碼都算一門專業 都有得出去蛇下飲下茶同班師傅吹下水
原來依個世界有人同我一樣 經理得個名 細既做唔到野 又請唔到人 姐係你做哂
睇佢個盤點分 有D直接請你做 PA = 跟保安部
有D就會請你做CS = 跟物管部

不過保安部都可以開個位比你做CS 重點分別係睇洗唔洗做保安既野
物管老西個d多數坐成日counter 保安就包埋巡樓之類

後生仔無讀過都好易入到行 讀個藍證
之後搵個請「客戶助理」既住宅盤見工 再慢慢讀上去

不過唔建議 一讀就十幾年做成世
唔該巴打
識個朋友做OA, 都30歲仔,
吹開水話公司之前講升佢點知拖左成年幾, 所以想走,
我叫佢後生仔去做地盤啦, 原來佢以前做過, 有D傷患
見佢四四正正咁, 覺得佢都應該可以做呢D工作既,
不過學歷唔高都應該係去保安果PART架喇?
我十年前都做過一個月商廈西裝友
身紅雞個職位叫BA,又係著老西,
不過我都唔知呢d係物管定保安做既野一樣
辛唔辛苦唔講先.前景如何?
做物管都係為左考HO架啦

利申 成日同HO接觸既工程撚
如果一路讀物管 正正常常會一路升你上去
由管理處APO>PO>SPO>APM>PM 咁上路升
最初APO位應該最cheap 13-14請人
而去到最後PM位應該 最cheap都 3x k 起跳
利申 靠聽返黎

不過真係有排捱 APO-SPO都還好 SPO跳APM已經有d專業資格要讀
前世做作孽
今世做物業
保安就企係到3秒唔流口水已經請 是是正正既好快就會升

至於物管同保安既分別係
保安屬於物管既其中一環 而物管仲要理埋d園藝/清潔/工程維修之類既野
如果以住宅就最易明 管理處=物管 保安=物管分部
屬於一個互助既形式 管理處有野要做 就彈比保安大佬 大佬再篤d細既去做

至於前景 保安就緊局黎 升到盡都係30k左右 保安部大佬既價係咁上下
而且聽講 行內人保安大佬鍾意請d退休差佬 or 做過差佬既人
所以都好撚靠關係下

而物管就好小小
因為而家政府傾緊個物管牌既制度 第日物管好大機會變成「有專業資格」
但都係個句 d客唔會理你大粒定細粒 入到管理處見到你就開始屌
而且香港真係太多閪人 客又好 大粒又好 所以物管真係比狗做
好難捱大幾年 份工都好令人沮喪個隻

做野上d大粒又剩係識幫d客奶閪 永遠唔識解決件事
而d客經常都唔係講道理 只係得個屌字

自己權衡下 物管只要你捱得到屌 又想安安穩穩既 係一個唔錯既選擇
而且香港不停咁起新樓 一定有工作機會
不過入行既人都好多 競爭慢慢變大 靠人事關係搵工都好重要
另外需要消磨既時間好多 行左呢條路再返轉頭就浪費左好多人生
為考HO舖路
好奇問下,做駐場果啲物管,係咪好憎quality assurance team落去掃場找錯處
詳盡易明呀巴打!
個朋友估計都係中五學歷(冇問9估)
如果係佢既學歷應該都只能係保安部開始了
不過我估點都好過係個政府機構做OA仔既
叫佢再讀下書啦惟有
當然 平日好多野一定慳到人力就唔做
懶得就懶 黎親掃場好撚似打仗咁執場
有心做咪一路讀 實有得升
因為我落親去佢地見我都好似見鬼咁樣
你落到去個陣全部都假象黎
點入行?
可能因為我成日surprise check, 見到佢地個樣係
無U quali就考張藍證 之後去見工
想做物管就見客戶服務先 唔係見PA就做左保安

如果有U quali (好撚多範都計 人文教育/房屋/管理 乜撚都請)
就直接見管理處 APO位 基本上你唔係弱智既 應該都做得掂
不過你要有心理準備d大粒全部野都射晒比你做
遇著閪阿頭仲要比佢地再屌
洗唔洗返shift? 邊間好做d?
之前朋友介紹入左行做緊鬼佬盤既PA
想問下如果想進修應該讀啲咩好
同埋讀書定係經驗/年資重要啲
真心想請教下各位師兄師姐
做前線多數要返shift 客服pa都要

我個人覺得就地鐵最好做 福利好 有免費車搭
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞