有得揀真係唔好做物管

504 回覆
154 Like 6 Dislike
實q高尚職業,工作悠閒,簡直係人上人嘅職業,點可以同物管狗咁低殘工比
物管係專業黎
以前都叫好做啲,係而家啲客愈黎愈閪,讀多少少書就當自己係專業人士,又唔撚識尊重人
香港無乜鬼佬盤,尤其而家愈起愈多偽豪宅盤,管理費貴,好撚難做
恭喜ching脫苦海
轉左邊行?
物管閪here
仲要人工唔差得好多
Ching做邊區
下?
物管畀客屌
工程麻甩佬大牌撚物管都見唔小

利申 :我自己強調兩邊一家親
有時真係好睇夾唔夾得黎,仲要睇埋個村經有無料,村經廢,下面班細一樣俾其他部門撚狗咁撚
Property sales department
村經廢唔廢, 我唔知

但係自強好重要

我有事有report 有 hr 問題 有finance問題 都係直接contact 相關部門 而唔會假手於人

包括我跑operation 都係直接同埋工程佬夾

客呢就係要你大口氣覆佢,覆得好就自然小noise

我做過 823(商場), 超人 (工商with i.o.), HA PMA ( resi) , 而家做返商

其實只要搞好自己個心理 就得, 香港閪客何奇多
Ching好有經驗我只係做左5年就開始調節唔到自己心理,我都做過商場,之後去做住宅

商場都好啲,但住宅就日日面對啲客既on9問題,就會做到懷疑人生
我都係7年咋
真,不過好彩我班OC易話為
商場物管好做好多
仲有新年額外花紅
你睇我好我睇你好姐

商場係睇本身個管理處定位同內部分工,本身Landlord 做得多野(e.g. 恆基 Sino),管理處就可以專心跑operation,咩都上面自己傾。咁當然相對上接觸嘅野少左,識嘅野冇咁多。

如果自己就係做landlord/Landlord 好多野射俾管理處做 (e.g. SHK, swire, Link), 咁要睇內部分工。見過最極端例子係,同一條友一邊同potential tenant傾fit out,一邊落去踢清潔踢保安,一邊追租追數對租單,仲要做埋租燈箱租場promotion。
物管工程撚做舊樓慘過食屎
我好明白呢種感受
畢業出黎就係做商場管理處,忙到仆直,雖然唔會好似住宅咁每日俾客屌,但要跟tenancy野,又要跟promotion野,仲未計site IC得閒就問吓你有無出過去行場,知唔知出面個場發生緊咩事,每日輪迴做到11點
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞