有得揀真係唔好做物管

504 回覆
154 Like 6 Dislike
走啦,出面有啲經驗既apo都有16
佢地當自己係皇帝
物管狗留名黎緊重話要發牌
考牌呢下真心on9
其實物管career path係點?
人工升幅最盡去到幾多?
利申諗住轉行
第日要你考牌,考完人工都唔會點加,始終業主唔會因為你有個牌肯加太多管理費
4大地產商,物管工程部lm
做緊商場
我個經理之前做親邊個盤都甩 有個盤仲整咗個fb page狙擊佢
利申 已quit
你係由咩轉行過去 我自己做緊康樂場地管理 行頭好窄 諗緊轉工會唔會試下物管 但我讀書完全無物管底 最多都係讀leisure mgt學過cs skill 你地做呢行係咪個個都識維修
起初唔識 , 跟得多 , 爆屎渠多 ,踩屎水多, 同啲to 搞好關係就會學得多
超人嘅?
但個場本身唔會有維修技工咩 其實你地有無必要要識做維修
我過來人
做到就升APM
最後轉咗去做HO

答到就答下大家
連登仔會話狗也不屌

人地問我做咩 我會答我係高級保安

我諗你問大部份人, 做得耐 ,對人技巧真係世界級

由其當你需要host 會

利申: 由po 自己一個host 管委會 prepare 大會畀我經理列席 同畀料當時spo 做mc
到而家每次會都係host 同 present果個

唯一犧牲嘅野就係放咗工之後會冇咩耐性同女朋友,屋企人溝通
我唯一FF緊係發牌之後可以有啲機會離開香港

入行之前你要先問自己會唔會好似連登仔針針計較, 針針算盡?
如果係你機會需要改變心態/呢行未必岩你
要呀,拋書包陣住個場
有啲技工/TO未必識表達嘅野 有我地用日常語言轉換令個客 /reply個客我地會有咩做 點做 都係我地嘅工作

例如我而家果度 我連初初發電機例檢都要做份methodology 畀個租客 我會影響佢啲乜柒
要走就快啲走 起碼 仲有7個月bonus畀你係下份工執
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞