[新光戲院] 粵劇特朗普 現場圖片轉述

225 回覆
617 Like 16 Dislike
散場

先不論佢啲印刷品都有些許別字,我覺得全劇唱詞部分太多Gimmick,感覺成套作品似用粵劇成份套入舞台劇,多過似粵劇新浪潮

不過故仔舖排算係咁,當cult作品睇唔錯
其實真係幾露骨

牡丹亭幽媾柳夢梅幾乎想氹鬼上床
旦:聽二更斷續了兩三下
生:怕月照香衾且閉窗莫理她

紫釵記李益同霍小玉岩岩識就已經即晚聯衾(呢套戲仙姐既口白真係一流)

最衰格係【再世】既裴生,知道昭容病死,居然『生前枉有同心約,死後竟無哀慟情』。
幽媾本身真係好大膽,一套講情嘅正劇講到咁。仙姐口白實在頂級

湯顯祖牡丹亭原文其實更癲,寫杜麗娘發春夢已經去到畫出腸地步。 驚夢:
(生低答)和你把領扣鬆,衣帶寬,袖梢兒搵著牙兒苫也。則待你忍耐溫存一晌眠。
幽媾本身真係好大膽,一套講情嘅正劇講到咁。仙姐口白實在頂級

湯顯祖牡丹亭原文其實更癲,寫杜麗娘發春夢已經去到畫出腸地步。 驚夢:
(生低答)和你把領扣鬆,衣帶寬,袖梢兒搵著牙兒苫也。則待你忍耐溫存一晌眠。
好咸濕
文學修養太低冇睇過原著

杜麗娘仲要發完春夢就好似撞邪撞到死,發姣發得幾緊要。

真係唔知當年有冇比人話佢地意識不良。
牡丹亭本身就係講杜麗娘慕色還魂,其實真係好激,不過始終原著都係咁。湯顯祖寫情寫到咁勁,都係同宋明理學不停講理有關,用一個好強烈的情去抗衡現實無法抵抗的理
on9 當有趣
正宗『死去活來』
求今晚一張飛
唔係佢霸住, 係人搵佢做。
因為佢真係做到嘢, 除左佢冇人可以勝任。
李居明話希望呢個係New Wave 粵劇嘅開端
我本身對粵劇零認識
尋日去睇完特朗普
我覺得粵劇對年青人最大問題係節奏比較慢
其實同日本新歌舞伎一樣..
做開傳統既睇唔起
今日睇完 劇情幾好睇 但我覺得節奏太慢 或者可以試下開啲入門比我地啲後生,唔洗話太多場 可能4,5場咁 對年輕人會易入門啲
Btw 啲中樂好撚正
粤劇特朗普 得不到申訴
有冇source
睇日期呀
講緊李居明做過日本動畫買片啊ching
lm
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞