[新光戲院] 粵劇特朗普 現場圖片轉述

225 回覆
617 Like 16 Dislike
屌你老母
每次一講粵劇我又要講,好多人都單單攞住汪、羅嗰班八和人,話佢哋投共,唔識玩,事實上咁多年嚟粵劇界仍然可以玩到今日,一嚟有班大老倌頂住,二嚟就係八和做緊嘢。咁多年啲場地爭取,油麻地戲院,甚至之前新光單嘢,都係要八和斡旋做嘢。成日話粵劇老屎忽,八和搞咗咁多屆粵劇新秀,訓練演員,編劇人才,連登共鳴極少,戲曲中心亦不在話下。汪羅阮佢哋始終做大老倌咁多年,係非常大牌,甚至私德有誤,但一句車埋嚟話佢哋點點點,我覺得有欠公道。

至於李居明,佢頂新光嚟做簡直功德無量,一嚟佢有好多錢,可以搞起新光。事實上最初嗰幾套新編劇,的確唔錯,例如金玉觀世音,重搵埋好逑姐出山,非常難得。蝶海情僧故事都好新鮮。主要係當年嗰幾套新劇都古今交融,最重要曲詞合理。但自從毛澤東,唉,你話佢創新佢的確係創新,但擺明以搞gimmick為上,曲詞幾乎亂嚟,情節唔算離譜,但當然避重就輕,但係李居明就咁用情史帶過。唔係話毛澤東不能入粵劇,但如果為編而編,或者打個名出嚟話我咁樣就係振興粵劇,我極其量同意佢拓闊到觀眾群,能唔能夠令更多人真係識得欣賞粵劇藝術係另一回事。但我覺得,新光一定要繼續做落去,因為個場雖然細,但歷史冇得改
邊度有碟賣,想要
上面唔係話非賣品咩
所以雖然Liza姐係人大
但係佢係做人嘅態度對粵劇嘅堅持真係好好
雨革之後都無怕同hocc 阿澤嗰啲做朋友 依舊新年送年糕畀阿澤
粵劇方面又係不斷希望可以保留 有更加多人認識 用唔同方法保育粵劇

李居明就直頭用錢買起新光 咁又係用自己嘅力量去幫手保育粵劇
所以佢哋真係對粵劇有好大貢獻
多謝梁同志免費賣廣告
戲曲中心明明應該有責任做推廣粵劇呢樣野, 偏偏就變左個支那團體/ cap 本地團體水的場, 反而新光搞得仲好
起碼都叫吸引到多啲觀眾入場,目的都達到咗,今次咁搞都係為咗想多啲人接觸
戲曲中心上年年尾開台嗰日我有去現場,阿姐當住一堆權貴面前大聲屌柒戲曲中心租金條件苛刻,單單呢一點已經全場拍掌支持。西九嗰邊話要養場,講到要分賬(我聽講好似要三七分),咁班主開台又難道唔使皮費?香港粵劇商會之前舊曆年喺戲曲中心上咗十幾日戲,真係賺到幾多?就算全院幾乎滿座,好老實邊會多。所以阿姐、家英哥、輝哥不停重複又重複全港戲曲表演場地租金都唔應該咁苛刻,包括高山、油麻地、大會堂、文化中心,乃至而家戲曲中心

另外,再講起粵劇,之前香港粵劇學者協會終於同英國大學合作,搞得成粵曲分級考試,我好開心,背後都係大老倌做嘢。而家搞埋個標準,新丁想入行,或者曲藝社嗰班要攞專業資格都叫做有張沙紙。呢個實在德政,如有機會我都想考下

家英哥喺某個有線訪問講過,話幾十年前已經有人同佢講粵曲粵劇十年後會收皮,結果十年後又十年,佢自己到而家都重做緊,重要開埋戲曲中心。其實粵劇觀眾一路都有,重點當然係點加大觀眾群。李居明的確係有好多新鮮想法,固然應該支持。但我更加覺得,觀眾群增加之餘,更加應該同時增加觀眾觀劇質素,呢個質素源於對粵劇基本認識同埋點樣欣賞一套戲曲,呢一點輝哥成日強調。不過我同意,粵曲粵劇始終都要多啲宣傳。無論如何,一有粵劇嘢我就基本上都忍唔住出聲,畀更多連登仔睇到都好
其實可以搞多D現代劇目, 唔一定要係好似呢個series咁cult

cult野得閒玩一兩次就好
睇完未 等影評
PS4
上個月香港藝術節就有套毛Sir毛俊輝新式改編唐叔《百花亭贈劍》,好正,希望佢再重演
https://www.hk.artsfestival.org/tc/programmes/opera-pavilion-of-a-hundred-flowers-reboot/
唔識粵劇但想了解下
巴打黎緊有咩可以推介比年輕人睇
李居明條神棍咁都有人吹奏

江阿姐會不會講:「成個粵劇俾你搞彎晒!」
平時都好多舞台劇
買左尾場
其實點解龍貫天佢哋會肯陪李居明癲?
其實睇大戲冇分年齡嘅...你識聽廣東話基本上已經得
咁我又唔敢話推介,因為個個人口味唔同。如果想睇啲好傳統嘅劇目,例如唐叔戲寶同傳統戲,各大表演場地個個月都有唔少

不過當然可以支持嘅就去睇下每年八和粵劇新秀演出系列
http://www.hkbarwoymt.com/?a=group&id=home
但係每年演期唔係個個月有,所以要留意下
LM
勁過偽毒坤
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞