[新光戲院] 粵劇特朗普 現場圖片轉述

225 回覆
617 Like 16 Dislike
佢都係唐叔戲寶嚟,係啲舞台、燈光、服裝、音響設計肯揼本,感覺有啲似話劇,幾靚,真係應該再翻做
佢唔like部分政府政策啫,佢始終都係奶共架喇 但係反佢還反佢,佢的確為粵劇界仆心仆命,就算好多人覺得佢大牌或者冇資格,佢事實上係爭取咗好多嘢返嚟。同埋,我上面的確講錯,阿姐唔係老倌,自
白蛇傳
其實有冇賽後報告
李居明隨時做得出

話晒以前佢做過日本動畫買片
咁耐都無劇評
《粵劇特朗普》:居心絕對不可測
https://www.hkfilmblog.com/archives/66614#more-66614
同問
之前有雅蘭床褥開演唱會呀嘛
想睇
佢仲拍過西片
是咪無飛賣了
強烈推薦唐滌生寫畀任白既戲,即係帝女花、蝶影紅梨記、再世紅梅記、紫釵記等等,如果認真對粵劇有興趣/想了解嘅話
真心就算鍾意粵劇,都不得不承認大部分嘅劇本都唔成熟/唔合理/流於俗套,包括唐滌生中前期嘅作品,而後期寫畀仙鳳鳴嘅戲就可以算係巔峰時期
雖然普遍年輕人對於以上提到嘅戲嘅刻板印象大多都係老土俗套,但認真欣賞比較嘅話會發現有好多值得細味、沉思嘅地方
例如再世紅梅記嘅女主角係奸臣嘅妾,為情而死,化為鬼魂救男主角同好姊妹,講左一句「世人忌法皆作啞,顧念殺身生懼怕」,講出咗人性,所以係愛情故事嘅背後,有更多更多令人沉思細味嘅地方,睇極都唔厭,唔會過時
如果願意去了解欣賞,粵劇未必係你想像中咁老土
伊萬卡唱錯要爆肚
開啟日後港式粵劇先河
龍貫天萬能key
我就冇睇李居明依幾套新野
不過對於粵劇界我就一直覺得佢地需要創新
外國opera點解咁多人睇,真係鬼佬好taste啲咩,係因為佢地會創新吸引年輕人
如果依家仲下下揸住脾拿邊有人睇
粵劇特朗普當係第一步囉,我覺得起碼有人肯做
其實幾好
仲有冇位
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞