[新光戲院] 粵劇特朗普 現場圖片轉述

225 回覆
617 Like 16 Dislike
連cnn 同 times都報導
牡丹亭驚夢直頭講殉情,杜麗娘為書生柳夢梅而死跟住翻生,好激,唐叔都寫到湯顯祖原著某啲露骨位(其實牡丹亭本身更露骨)
牡丹亭真係愛情至上之作,去到極致
正是,各自爬山。創新當然要,傳統都要繼續保存住,同時盡量諗多啲各自方法做大佢。而家場地叫做多咗,但好多硬件嘢都有得再改善
BR機都睇到㗎....
聽晚我有朋友臨時黎唔到 有多張單丁飛 有無巴想原價要咗佢?
有興 幾錢
Dls, 三日都爆滿,好顛
$240飛 有興趣留tg 我夜少少tg大家
呢個真 粵劇有濃厚既廣東話文化 所以香港人中文水平係奇差
一聽到《粵劇特朗普》時,即時有人感到「得不到分數」
甘地會西施
希特拉夢會藺相如
呀Bob都有份做
等咗咁耐點解仲未有劇評
打開咗小弟新世界嘅門,細個老豆成日係到睇粵曲覺得好煩,大個見巴打講完先知係咁有味道
今日仍然好多人
中文水平同閱讀量甚至教育制度都有關嘅。講返大戲,始終後生要認識大戲呢樣嘢係比較難,專業嘢固然好難識,要令佢哋有興趣睇先係最難。創新唔係唔好,但係粵劇本身都有自己藝術形式,有啲細節唔係話一味創新就叫做好,意念上都可以創新,但個文化就喺唱腔、曲詞、做手、演員功架、音樂嗰啲嘢道體現出嚟,觀眾識得點欣賞會更好。不過,大戲始終都係戲,齋當故仔睇都得,幾十年前香港未有好多娛樂嗰時,好多香港人都係咁,只係而家咁多嘢睇,咁多嘢學,重多咗場做戲,提升觀眾質素我覺得都好合理
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞