係加拿大讀書 你問我答

190 回覆
2 Like 19 Dislike
唔好咁講 我都係每個月自己埋數先知道用幾錢
咁我想問下呢,如果average黎講,淨日常開銷、租、飲食,2500加紙得唔得,如果想租車代步又會去到幾多左右,如果係果邊返住pt先,一星期三四日左右個啲,會唔會好難afford到,一到步樣樣都係錢,想計詳盡少少
1.2500真係夠
2.租車好睇你租咩車 真係豐儉由人
3.你係揸咩簽證?定係加籍?
小弟加籍,租車就打算普通車唔好用皮甩轆、可代步就可以,因為依期計緊budget想知多啲,怕一到步每月超支,幾個月就玩完
如果一星期三四日既話 其實有啲難afford到生活 租車嘅話都要起碼預1000左右(租車錢+保險+油費)
因為其實我本身budget唔多,但我係plan會再讀書既,但未决定到讀咩,所以打算先用wh形式生活一段時間,兼可以的話儲少少錢,之後再決定讀咩,所以就預一星期pt 3-4日先,另外如果揸車仲要考車牌,絲打可唔可以比下意見,咁樣既plan會唔會好過直接報完學校就過去
1.考車牌既話 呢個係行三級制度 首先你要考筆試(唔合格重考嘅話要等一個禮拜)合格之後就可以攞到一個Learners既車牌(L牌)然後要等一年 先可以參加路試 合格嘅話就需要開始揸兩年車(唔合格嘅話要等兩個禮拜先可以重考 第二次唔合格一個月 第三次或之後就兩個月)然後兩年後路試再合格 就可以攞到正式車牌
2.pt嘅話呢度多數出min pay (6月變13.65 未扣稅)所以其實唔夠
車牌個度明白了,多謝指教,但工作上係咪即係如果返pt多數都唔夠應付開銷,但如果返full time再pt讀書會唔會比較可行?
住多倫多
SFU transfer, 係咪FIC上
係加拿大讀書,So?
可以咁講
FIC 係垃圾中既垃圾
點解唔其他college
FIC 有D course 自己有班 有D course 同SFU 學生同班
Business 拉curve 你未必夠其他人爭高GPA

入college = 香港後門入U
簡單容易 重多幾個U選擇
得嘅話梗係Douglas/VCC/Langara
fic唯一好處係有啲course同sfu一樣 等你快啲適應
Greater Vancouver $2000/mo 真係未必夠,租要同人夾都1000啦。自己住一房$1400起錶。仲話讀sfu,想住近d一定唔只。除非同屋企人住唔使交租。
車$1000一個月好似預多咗 (除非借咗錢月供緊?)
$2500 慳d使多d自己煮餸都勉強得嘅
之前有本地媒體寫Vancouver要自給自足起碼要$50000一年(稅前) 即係$3200稅後。唔夠就要同人夾,用積蓄之類。呢個數可能比較貼地d
btw $2000/mo稅後即係15/hr gross。BC最低工資都12.65/hr啦
明白,多謝巴打指點
讀緊教大乞食科, 所以想問下黎讀咩好
有冇其他建議/意見?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞