係加拿大讀書 你問我答

190 回覆
2 Like 19 Dislike
同意樓上。無本地經驗同語文能力點都差少少。唔揀擇行業職級,咩都肯做住先唔會話搵唔倒
一般藍領(水電工,燒焊修路個d)會多機會過白領好多。另外聽過day care幼兒教育都成日話唔夠人,不過可能要讀d cert
多謝巴打指敎
餐廳 零售 什至跟香港老師父做裝修都得
整路 維修燈柱呢啲就應該做唔到
Day care要有cert

如果你好耐冇嚟過 你最好黎望下先
旅行同移民唔同
最好有車牌
我咩都冇呀,係叫做得個加籍係手,岩岩grad白紙一張,過到去所有野都要重新黎過,其實如果唔係香港既政治經濟形勢係今年急速轉差都唔諗走住,但宜家只好返去搏一搏,希望過返啲正正常常既安穩生活
安穩真係冇問題
只要你唔介意一開始乜工都做
幾時黎溫哥華?
暫時未有實質日期,但大致暫定2020年內,今年內考埋ielts報埋學校,儲多少少錢,完成埋手上既手尾就會走,始終重新開始越早越好
你有passport應該可以唔一定要IELTS
睇你讀咩 有d考個英文assessment都得
愈早黎愈多時間適應

介唔介意講你幾大?
小弟今年24,但其實我都未决定好讀咩,暫時睇緊bcit既course,考ielts都係為左報學校,本身又廢u文科加低gpa,想話報master都難
另外巴打我想問下,如果我都係諗唔到讀咩好,會唔會直接過到黎生活住一排,邊搵工邊直接搵學校比較好,因為我人在香港,我又比較想要其他人既意見多,唔想on99咁行咁多冤枉路,但email去學校問全部一律官腔回答,我怕我而家plan得太遠,去到未必好似預期咁適應
edmonton留名

回樓上
第一年讀咩都無所謂
第二年先諗想出黎做咩
我發覺係度做野
經驗同自信係搵工最好條件
絲打可唔可以分享下你既經歷,你係係果邊大定香港大?
巴打係讀咩方面有冇咩建議,因為我睇到眼花撩亂
睇完咁多位巴絲嘅意見之後,搵工方面我唔係太擔心,我比較擔心如果我過到嚟同時要兼顧讀書同返工,份人工會唔會唔夠應付日常使費,睇到好多新聞話呢邊啲租丶物價都好貴,加上我而家手上嘅積蓄又唔多,所以都幾擔心
絲打你就好啦係果邊大,生活安穩,有時我都好葡萄我嗰啲係嗰邊大嘅表姐表弟
其實情況無你諗得咁差 我睇你話13.85一個鐘 我過嚟van兩年 而家中學未畢業做下cafe沖咖啡同埋daycare個啲工都有15一個鐘重有tips食飯 加埋英粵普都fleunt到native咁就更加容易搵倒好工 加油
多謝巴打指教,最好就梗係冇我想像中咁差啦,我最怕係我依家想像得嗰邊太美好,一過到去原來完全唔係嗰回事,到時高不成低不就就麻煩啦
有讀書/打工問題可以tg我 盡量答
巴打可唔可以留個tg
老實講 過黎讀書都係為左有本地education 洗下底同有時間做part time叫識下人同攞經驗
唔使諗住讀啲咩高級course 除非你諗住讀返個master或者專業資格 否則你只係浪費緊錢同時間

我係香港都係文科畢業
建議你最好諗清楚回流加拿大嘅原因
究竟你係為咗讀書定返嚟落地生根
同意
經驗同埋network 好重要
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞