係加拿大讀書 你問我答

190 回覆
2 Like 19 Dislike
溫哥華人?
巴打可唔可以講下你由香港文科畢業到個邊既經歷,而家又做緊邊行?小弟想參考下條路可以點行
我係想落地生根呀,所以先想係果邊讀返個學歷方便搵工,始終我而家既香港degree 果邊都唔知認唔認受,加上而家係香港作為一個冇父幹既窮撚,我睇唔到有出路,所以,除非衰到要訓街,如果唔係都係打算係果邊長住
個人認為唔好為讀而讀,諗清楚自己未來想做咩先去得。最怕讀埋d唔等駛嘢,或者以為自己鐘意但後尾唔係就好無謂。呢度其實好多人肯請學歷稍低嘅人,讀書未必係唯一出路,甚至半工讀。不過你話讀BCIT d實際技能course都唔錯嘅 (好過求其一個master)
好多人想像呢度係天堂,點差都有政府養云云,實際來到先知搵食艱難,自己又高估適應力,結果搞到好辛苦。不過唔介意工種, 唔係超高生活指數區住都唔會餓死人嘅 (我自己就係搬去低生活成本地方住,舒服好多,又儲到錢)
不過你有國籍? 咁煩少好多野,有d咩隨時返香港又得
東西岸兩邊走 but 宜家留溫哥華多
咁巴打會唔會覺得我個人過左黎先睇學校會好d,因為我而家上網睇完就盲中中走去報,我怕我到時連個course係讀咩都唔知,加上我見到bcit啲種類五花八門,我又怕揀左d伏科讀,另外想問下其實依邊𠄘唔承認香港既degree嫁,會唔會海外大學當你冇讀過,同埋巴打係邊生活緊,想參考下
過來睇學校就幫唔到你揀科嘅,不過可以睇下個環境啱唔啱你。d巴士鐵路系統你預咗同香港無得揮,不過Vancouver整體好靚。實際揀科你問local溫哥華巴絲啦,我依家住細省間中先返去van放假,無乜最新資料。我都想搬返來:sosad:不過住唔起
香港一般大學degree都ok嘅,多數唔會當無讀過。不過同本地univ比點都差dd。其實語言比學歷更重要最緊要唔怕講,講多d
依家好似報唔到9月入學? 1月又太早。可以考慮過來住一陣,好似d人working holiday咁搵住工玩下,甚至唔同市住下再決定後路。不過帶多d錢
九月入學太遲啦 除非你入summer course但係好浪費錢同埋張cert無價值 可以過黎打工體驗下係咪真係自己想要嘅生活 btw我都搵緊溫哥華暑期工:)政府reception有26加幣(152 HKD)一個鐘
Service Canada? 唔使法文咩?
普通city of xxxxx (唔自爆) registration clerk/receptionist幫手book下場 搞下membership咁 中學畢業就得
咁低門欖嘅city工好搶手...我幾年前apply過city engineer (入門級),後尾先知請1個位收到400份resume
咁我本身都有一份兼職 不過想儲錢比大學學費啫😂

city工好正,一般私人工司一定無咁高,Admin/corporate assistant都未必有26/hr,仲有3星期假
多謝各位巴絲指教
讀咩真係好睇你自己
我見好多人讀econ做銀行

我自己鐘意電腦咁岩有間請我做support

你讀書勁可以試下business
黎住下 望下先啦
都未知自己鐘唔鐘意 適唔適應
計劃緊20年內但未有確實日期,但依期香港政局動盪,越來越不安,可能會提早了
另外,有冇Vancouver 巴絲可以比下意見,過去最少需要帶幾多錢做日常生活費,我最近見到有個大陸youtuber話一個月四千加紙係最低消費,想參考下其他意見
cls平既話2000-2500已經好好
多唔多靚仔
唔多
係咪即係個大陸仔吹大左,佢係話4000只係最低水平,5000以上先可以有尊嚴既生活,我就係睇到半信半疑,下面啲留言又一面倒大陸人

https://youtu.be/wgwlxGAYWqo
痴線啦佢地咁樣生活法 四萬都唔夠
小弟真係唔識,就係想知道返啲貼地既意見,多謝指教
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞