係加拿大讀書 你問我答

190 回覆
2 Like 19 Dislike
好多支那人
呢排冇雪好開心
之前讀bus 八成支那狗
另一個同班香港人比隻支那狗 話香港傻逼
可以著翻波鞋,唔洗再驚跌親
邊個呀
SFU
想各位加拿大巴絲比下意見,是咁的,小弟今年fg,計劃緊去加拿大升學,搵過唔少升學顧問,但係都冇乜用,比唔到太多意見。交代下少少資料,小弟有加籍,香港廢u乞食文科second low,畢業後一直炒下散咁,計劃緊下年去加拿大讀postgrad,地點應該會喺BC ,但一直都冇頭緒可以讀咩,想話讀Master degree,又未必夠分入,去讀Diploma又好似好傻,再讀一個degree又好似好浪費時間咁。小弟身邊冇乜人有呢方面嘅資料,所以想請教下各位巴絲以我咁嘅case黎講應該點好
非bus216
Is bus200
有無多d資料?咩科? 點解想讀 Master?
1年postgrad cert點睇? Fresh grad Master係度搵工幫助似乎無post grad cert或者diploma咁大 (除非學術界). 識人本地大學MSc 都要由散仔做起
vancouver太多大陸人
小弟本身既major係history,都係諗住揀番啲文科相關嘅科目讀,其實冇話特別想讀Master degree,加上因為我本身gpa又唔高,所以其實都係諗住讀diploma或second degree算 ,主要目的都係叫係當地有個學歷,方便喺嗰邊搵工留低生活,但因為我只係得vancouver嗰邊有親戚,所以應該都係會局限左喺嗰邊先。巴打可唔可以講多少少post grad cert,或者比少少建議小弟,因為我依家毫無頭緒
post grad cert主要係俾有degree嘅人or 持續進修學啲實際d嘅技能,幫助搵工,又唔想用2年讀college diploma。讀嘅唔會好深入同(多數)唔會幫到你攞專業資格,不過都係針對個別行業嘅需要所以其實有用。呢度公司睇實際經驗多過學歷。
其實你自己想做邊行? (個人覺得答咗呢個問題先最緊要,搵咩工簡邊科讀都靠佢做決定,唔係讀完又唔中意得個吉) 唔想直接搵下工可以諗part-time邊搵工邊讀書
vancouver靚係靚,不過就算唔使擔心住屋都好q貴,平均人工又低過人 唔係比我搵到個高d嘅位都唔諗搬返去。每年慳埋d生活費飛去玩仲好
其實我本身未有做邊行嘅打算,所以我諗我都係會揀番啲喺嗰邊容易搵工嘅科黎讀(如果入到嘅話),如果唔係嘅話就讀返文科先,巴打可唔可以比啲建議,嗰邊而家難唔難搵工,以我既Case黎講應該讀乜嘢好,另外我想問依種post grad cert嘅資料可以係邊度搵,因為我只係得Vancouver 有親戚,所以我應該都係會去個邊開始先,感謝巴打指教
自己都無方向好難幫喎,一係直接黎搵工,做住先慢慢搵方向,好過讀埋d無鬼用沙紙。語言同工作經驗比學歷更重要
我唔熟文科野...普通唔使攞牌嘅或者可以試下, 不過呢排經濟唔好 :sosad: 文職白領多數預咗難生活同low pay架喇
自己search下d college同大學(BCIT, langara,ubc 之類) 有咩科。我好快搵過多數得商科同IT, 文職秘書個d可能有用(有唔同specialization) 其他細u
另外鐘意小朋友嘅話聽講做day care好多人請,不過要讀返d diploma level嘅course先攞到牌
望下Capilano既post grad dip
又平又唔太高要求
你志在有本地education 同識下人儲network
落左地識下人 搵份part time先
要係BC生活我覺得唔難
多謝巴打指教
但因為我屋企人都係想我過去讀書多,所以都係會搵野讀加做pt先,最後我想問下,徦設我返住pt先再讀書,唔計學費,自己可唔可以afford到租加日常洗費,因為我自己做過research,最平500加幣左右已經租到間睇落正常既屋,當我收13.85 min pay,夠唔夠應付到,因為我本身屋企冇乜錢,自己儲蓄亦有限,我又唔清楚當地情況,唔該巴打
巴打可唔可以分享多啲,因為我父母90年代尾左右就帶我一齊返左香港,由佢地口中所講既90年代加拿大就業好恐怖,又有歧視又排斥咁,加上當時經濟差佢地捱得好辛苦,又要做工廠工人、唐人街酒樓etc,到今時今日佢地依然形容加拿大係十年不變話我去到會差唔多遭遇咁我想知道多啲現今既情況
Toronto
500嗰d叫嗱渣劏房,1房apartment 應該要$1500起錶,downtown再貴d。租人地basement好過d既話$1000樓下已經算平。之前有人計過vancouver獨立生活起碼要50k 一年($24/hr gross),好多人都要靠同人夾份租或者屋企人幫。
依家歧視唔算嚴重(近幾年仇華情緒嚴重咗),不過搵工平均都係難,尤其你英文麻麻。我grad嗰時搵咗6個月工都搵唔倒頂唔順走咗。藍領比白領情況好好多,除時搵得多過專業人士。
幾年前走時已經覺vancouver好難生活,依家唔見好咗。有人講笑話 bc = bring cash 無乜錢唔好黎 不過最新資料留俾local巴絲答
冇咁誇張
你肯搵Part Time一定會搵到
Full Time就睇你運氣 我識有人落地一個月即刻搵到 有晒benefit 有人3個月先搵到工 但係未聽到長期搵唔到工做
最緊要你咩行業都肯試 好多大公司都請人
如果你係香港做開一行 你要有心裡準備轉行
租個1 bedroom apartment 大概1300-1500左右
同人share basement會好d $800-1000應該包水電Wifi
BC食超貴
黎緊六月尾去vancouver,想去睇洛基山脈同埋黃刀山極光,想問下交通係咪極唔就腳,上網睇d巴士都幾日一班
巴打可唔可以講下嗰邊黎講,作為一張白紙,有邊種行業會比較好入行
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞