一人一個伏工特徵

526 回覆
2454 Like 13 Dislike
唔係呀電話打比我 焗我聽左十幾分鐘
同個老女人返 仲要成個部門得我同佢
永遠下欄野都係我做哂 佢以為自己真係我上司.....
成日唔比我掂佢D野 問佢野又話你要做先教你

我自己唔介意做多D學多D 不過佢咁樣都好 我玩著電腦睇佢做到隻積 我日日準時收工 佢慢慢做 不過佢應該已經搵老闆插左我好撚多刀

對住呢D老SEAFOOD真係幾煩 驚死你搶佢飯碗 不過老實講工作量唔算多 我諗我一個都做得哂D 野 請多個人都係可以放下假替補下 不過至仆街係放親假條八婆都會好多說話我聽 仲會攪D屎出黎SHOW比會公司知我放假好影響到佢
以家我做左一年 捱多排就會走 開始搵緊工
紅日呢啲我真係唔清楚點玩法,不過無論邊樣都好,有幾多個真係會群起發聲丫,忍氣吞聲或者另覓新工就有,如果好似班護士咁團結爭取,大公司更加無得避,所以香港人都係默默打工算啦
香港人都係奴性高 縱容班仆街老闆
呢個好似係政府規定?係俾長期病假可以出八成糧。
釘書機釘係拆開一條條俾,
唔可以一盒仔拎
我曾經見過benfits寫 public holiday
即係叫人唔好apply
出adv果條友真係醒到呢
試過拎鉛芯筆d鉛芯
俾得3支

勿相認
過試用期加500蚊人工
我公司就係
仲唔係嗰個有
點解唔辭職 咁樣仲繼續做係人都笑你傻仔啦
佢咁樣炒人要賠返人工架喎,有通知金架
公司無電腦,話叫我地自己帶電腦返去
未做就簽不平等條約 話公司有野爛要我地賠3萬蚊
返走幾日即走
interview果陣不停問幾時番得工 面完試半個鐘後打黎比offer你
僱員賠償果度 法例規定單筆最多$300咋
佢d19合約唔可以override 僱傭條例
過試用期唔加人工/加得300 點睇
咪俾你做多個月
投閒置散
漏左:
長短週
細公司
1.CCTV有收音
2.見工話5 day工作,contract寫6日,星期6日都OT既話冇得補假/補錢
3.文具一枝枝拎
4.Bonus唔寫落contract
5.冇第13個月糧
6.冇有薪病假
7.聲稱有medical benefit,但要做夠一年先有
8.其實根本冇買到medical,因為大老闆早兩年入醫院做大手術,唔claim自己份保險。claim左公司份員工medical。之後一年保險公司加價,大老闆嫌貴唔買
9.要留電話俾客,要星期6日同夜晚都覆但唔包電話費
10.一個位做晒湊客+寫稿+creative度橋
11.要湊客同pitching但冇佣金/任何reward
12.年尾/開年/團年都冇飯食
13.有個3X歲怨婦同事,日日R人陪佢OT。同事準時走會話:「下你咁早走?」
14.平日要人當佢係呀姐,但聖誕/新年/任何時候都唔會派利是/請大家食飯
15.出bonus當日嗰位「阿姐」叫一個遲入職又年資細過佢嘅同事請食野
16.嗰位呀姐會專登在聖誕節/節日帶電腦返屋企做公事再up上social media話做到好辛苦

以上都係同一間公司發生
同一份工有齊哂都幾可怕
最慘系好多時刀會系開始左做先知中左伏
浪費時間同青春
半年內走咗3個VP1個MD
講緊全team得9個人
而我係捱左一年
舊年裸辭左,hea左兩個月咁搵工啦
apply左2個鐘就有電話打黎約in
一約就約聽日
in完第二日就有offer
比完offer順便叫你後日返工
成個流程由apply到返工係4日唔夠
入到去發現真係伏到仆街
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞