一人一個伏工特徵

526 回覆
2454 Like 13 Dislike
跟住搵埋老一輩話呢一代人唔識飲水思源,
教識就走,浪費公司資源,唔識對公司忠誠,etc....
Probation 期間既公眾假期要扣錢
犯法㗎 去勞工處告佢啦
告得啦,法例規定唔知每8個鐘定9個鐘一定要包食飯時間
全場人拉均,平均年齡唔過30。
試過半年走三十八個,點睇?
我睇完上面果啲,發覺我份工其實都唔差
12AL
勞工假
每年有double pay ,bonus,必加薪
唔洗ot

不過有2個致命傷
就係病假4日先有8成糧,
同夏天有6個月要番6日
每個月夾埋commission 得13k幾
如果呢2樣改好,變埋銀行假,我一定做一世
有幾奇?今日見到yahoo d垃圾專欄照抄,意見都唔加,宜家d稿費幾好賺
如果返工無唔開心條氣唔順做住先
樓主有無收稿費
明明你自己無咩料但都冇比人炒
人力資源顧問周綺萍表示,基層職位的月薪1.9萬元是十分高的薪酬水平,已「到頂」。
同一個位
法例都規定公眾假期只可以補假
有大公司夠因為返shift買起你d紅日
咁多年都未聽人告得入
如果員工要求係一定要補假
但d僱主會話員工同意用錢補返假

而法例上如果雙方同意的確係可以用錢換
但好多公司係你唔接受錢換假就即炒
你又真係奈佢唔何
返奧運站的
點解呢?
apply a post 但問你b post做唔做

咁b post一定係伏野黎

臭到要借A post個名請人
所以香港d濕9勞工法講黎盞傷心
帶你去interview既人西口西面 態度麻麻 證明佢地平時俾老細糟質開 攰到連對住外人都唔交戲
in完叫你短時間內返工
試用期緊既時候突然縮短試用期等你盡快做正式員工
新手無人帶之餘 問同事一句野佢地都會嫌你阻住 做錯野又會俾人用一個「點解咁易做你都唔識」既樣去屌
老細唔係度個陣啲老屎忽會揸住雞毛當令箭點返同職級既人做野
老細唔鍾意人請AL同SL 請AL會拖得就拖遲遲唔批 請完SL佢會西你面 會寸你 會用自己帶病返工既事跡打飛機 會俾說話人聽問人點解咁易病請咁多SL
仲有 遲到扣AL
多女人既地方
點解咁多垃圾工都有人做
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞