[日本鐵膠獨遊回帶]10(7)日鳩坐Green Car之行

145 回覆
12 Like 2 Dislike
DAY10續

江島神社
重有正體中文既籤文

主人 不過佢行得太快

江之島可以望到富士山,可惜都係望到一堆霧

兒玉神社,紀念兒玉源太郎,第四任台灣總督,不過對台灣都壓榨得好厲害

日本共產黨

江之島電鐵江之島站

雀仔都有衫著
DAY10續

江之島電鐵 同台灣合作的彩繪列車,日台關係一定好過日港關係囉

總站鐮倉

重有其他花款既列車

想坐車頭,不過班妹妹好興奮四圍影

到佢地落左車,到我坐了
望住相模灣個段真係好靚
DAY10續

行過一兩個街口就到左湘南Monorail既江之島站,
一棟野入面有好多其他野,真識搵
btw有1 day pass,比就咁單程來回係平幾十yen
如果用JR張江之島pass可以任坐

所謂既體驗,只係播碟

主角出場了,日本少有既懸吊式Monorail,另一條出名d既係千葉市Monorail
就咁望落去都幾淆(本人有畏高 ),不過坐落還好
同埋開得好快,加速都好快,又chok

Monorail大船站

又整返包蔬果汁

返江之島就轉快速急行返新宿了,小田急既1000系電車
DAY10續

之後就去中野行下

中野Broadway
不過要行既野都係入面

鐵膠既寶庫
不過如入寶山空手回

之後四圍坐車hea下,就試下通勤列車既Green Car,原來得SUICA先可以車內劃位,ICOCA係唔得既
結果乖乖畀錢,都幾貴

原來而家既信用卡迎新禮品係Green卷,同香港個d送機場貴賓室一撚樣
DAY10續

低人一等既視角,正

185系做主力既湘南Liner,就算用pass都要補錢(liner卷)
部售票機重會顯示即班重有幾多位

E657系特急Hitachi

最後以松屋搭得哈根大師完左最後一晚
Last Day

一早又過新宿,E351系特急Super Azusa,本人覺得好型

直通東武日光線既SPACIA鬼怒川號,呢隻東武100系好撚柒
台鐵PP自強號扮都靚過佢
btw以前JR東日本同東武係日光地區鬥生鬥死,最後都係要合作先雙贏

之後轉車黎原宿,傳說一年用一次既月台

傳說中既竹下通

但無去行街,反而過左黎明治神宮,好撚多人,
無心情留太耐,好快就走左

屌你老母臭西支那賤畜無恥到係原宿開

第二次係日本食老麥,所謂月見乜乜只係豬柳強加塊煙肉
LAST DAY續

呢張飛講起就火滾,本身買左NEX來回飛,咁本身劃個班太早,想改劃遲一班,
點知係東京站有班支那畜生係綠色窗口問問問問問,
之後重有幾個老伯唔知搞d乜又好撚耐,搞到排哂長龍,
係有個姐姐走出黎問排緊隊既人係想做乜,就係無問我
佢重要4個櫃位開得2個,我屌
結果我miss左本身劃個班車
咁終於到我個陣問佢可唔可改劃遲一班,
佢話唔得呀本身你劃個班走左,張飛就作廢架喇,買過張喇
結果當然畀錢買多張

0yen精算卷,果然好均真計得足(因為我買去空港第2客運大樓,但我第1客運大樓落車)

其實成田機場附近有個航空博物館,不過太夜去唔到
唯有去佢既手信鋪睇下有乜買,結果買左隻Concorde模型

Star Alliance專用地頭,埃航係其中一份子當然用呢度

入左禁區食埋係東京最後一餐

最遲走個班

繼續787,無乜人坐,一人霸幾排都重得
飛機餐不過不失喇
btw因為廈門打風(本身話個風吹香港tim,點知無吹香港直吹廈門)
所以就轉左航道經支那內陸飛落香港

中秋節正日淩晨返到,行李又係等最耐,我去到條壽司帶重未開
最後飛的回家就完了
多謝未悶撚柒死既人收睇
好好睇
次次去日本都覺得唔夠時間洗,但巴打就好似一日有3,40個鐘咁去到咁多地方
between入過個一年開一次既月台,無咩特別
好好睇
次次去日本都覺得唔夠時間洗,但巴打就好似一日有3,40個鐘咁去到咁多地方
between入過個一年開一次既月台,無咩特別

無既,好多地方我真係行過就算
搭車先係主菜,景點係甜品
之後去山陰就真係算慢遊喇…因為d車疏到…
好好睇 遲d會去東北 可以試坐Hayabusa

如果去仙台以北好難唔坐hayabusa
除非坐yamabiko慢慢行

等你出埋山陰遊記

等你出埋山陰遊記

係高登出左了,黎緊應該打剛剛去完既關西wide area
死圖
死圖

陳年post都有人回
有時間睇下會唔會放落blog
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞