[日本鐵膠獨遊回帶]10(7)日鳩坐Green Car之行

145 回覆
12 Like 2 Dislike
既然博物館無乜人睇,快快手講多兩句算

出去出面可以坐蒸氣火車,不過先畀300yen買飛,大約15-30分鐘一班
咁大個仔第一次坐蒸氣火車 聽到氣笛聲好興奮

細細個就戴綠帽

睇完就出返京都站,原來JCB卡唔駛錢上京都塔,黎緊去睇下先

然後去高島屋入面既pokemon store

行完就返京都劃位過西明石,有堆東京開出既Hikari過左新大坂就站站停到岡山
700系既Green Car都幾好坐,加多個幾好食既近江牛便當

就咁睇樣似乎N700系Green Car張椅正得多

接近九個字就到左西明石,遠望到明石海峽大橋,個站規模唔大唔細喇

https://www.youtube.com/watch?v=tByhgnm3iDo

https://www.youtube.com/watch?v=31fEkD0SJII

https://www.youtube.com/watch?v=sr9qAUS76Ko
因為西明石無乜車停,所以算係影車好地方
今次有埋片,好d掛?
btw Dr.Yello影唔切

話咁快回程返東京,個三文魚便當好好味,個雪糕係我最愛既牛奶味

東海道新幹線係用橙色代表

最後hea左陣就返去訓

就咁睇樣似乎N700系Green Car張椅正得多

同700系比絕對係,不過如果新車重衰過舊車就仆街喇
GREEN CAR
嗰包Mayonnaise係用嚟點三文魚便當

yup

yup

未試過咁食法

yup

未試過咁食法

正確黎講係點三文魚,不過我用黎撈飯
全程用左幾錢?

機票$2000hkd
住就四晚築地First Cabin,22400yen;
兩晚秋田東橫inn,11000yen;
最後四晚就東京日本橋bay hotel,16400yen

重有一張JR全國7日Green Pass,$2800hkd

最後換左110000yen,用剩40000yen

所有加埋萬三蚊港幣左右

yup

未試過咁食法

正確黎講係點三文魚,不過我用黎撈飯

用嚟點南蠻炸雞好正
諗唔到可以用嚟點三文魚
過癮
DAY4

一早起身,又去東京站,今次到JR東日本既地頭
水尾春咁長既指示牌

上到月台點少得影車,kiss緊既新色E4,買少見少喇

E5+E2,E5好多日本人都影

E5+E6

好鍾意呢d車身標誌

今次坐既係最新既E7系新幹線,成個trip最舒服就係佢

Gran Class,入都唔敢入

其實我只係去大宮......

見未食早餐,咁岩新交通大宮站前面有間老麥,第一次係日本食老麥

原來起緊新館,重有個鐵道模型場景封左

琦玉新交通,膠輪車開得又快又chok,同埋佢係新幹線橋既兩邊行都幾相映成趣

到了,原來天皇伉儷都坐過,辛苦佢老人家了,而家開到聲想唔撈都咁難

去到因為未開,排左陣隊,入到去都係自動售賣機搞掂,入場卷類似ic卡咁樣,走個陣要還

博物館入面既野唔講太多,比較唔同係佢有200系新幹線,期待放埋E1/2/3/4落去喇,話哂差唔多收皮/已收皮

前一日去京都有小綠帽,今日大宮有小藍帽

同埋比較特別係大堂中間有部電力機車(好似會定期換車)放係度,
定期會360度轉一個圈同大家揮手同玩下氣笛

二樓有間房展示d雜類野,例如電車既集電弓、翻牌機,連外國鐵路野都有,
其實似雜物房多d

大宮鐵博最好既係d鐵路模擬器係唔駛抽整理卷玩,就咁排隊玩就得
d人都好自律玩一個站就輪到下一個
btw重有部蒸氣火車既模擬器,要額外畀錢同夠14定15歲先玩得,不過無影相

場外有架車去另一個館,不過當日好熱好曬所以無排

重有小朋友最愛既小火車
最多人排既就係佢

btw行行下手信鋪竟然地震,咁多個仔第一次遇到,不過唔算強,似有架大貨車係隔離行過咁

行左半日之後就出返大宮站,綠色窗口位姐姐同我講左好耐先劃到上仙台既新幹線
不過明明我話劃大宮到仙台同仙台到東京,佢剩係劃左來回仙台大宮畀我,結果要排多次隊再劃過

上到月台見到有部E2係度,過兩日會坐你

車到了,Hayabusa+Komachi,E5+E6組合

因為Green Car都full哂既關係(所以我明明話要Hayabusa佢都劃Komachi畀我),相就無影了,反正之後會再坐,好快就到左仙台

其實去仙台目的都係pokemon shop
間間既貨都有唔同,有好大隻小火龍同奇異種子

睇到呢張先醒起之前睇過
但都睇多次

睇到呢張先醒起之前睇過
但都睇多次

話明回帶
不過可以既話會加d減d內容

係仙台行左陣就落返東京,但係上野就轉左車過池袋,又係為左pokemon

pokemon with you活動,主要係幫311地震災區既小朋友,都幾有意義

同一個商場有間咁既野

最後用好食軟雪糕完左呢日,聽日大遠征
DAY5

一早起身checkout之後就去東京站,
今次見到山形新幹線既E3,之後先知佢有四款logo
可惜今次同佢緣慳一面,留返下次吧

好多車

今次坐既E5 Hayabusa,本身想劃早一班,
停最少站既Hayabusa(大宮、仙台、盛岡、新青森),但早一個月劃都full哂
結果焗住劃呢班,停埋上野同八戶
估唔到連Green Car都爆埋,同埋感覺同N700a既Green Car幾似
重有個好好食既炸雞便當

途中肚又痛,係320km/h下屙屎感覺良好

去到盛岡當然衝出去影分體一刻

話咁快又到左新青森,第一個感覺係比東京凍好多大風好多
大宮果個鐵路博物館高質過京都好多
大宮果個鐵路博物館高質過京都好多

絕對認同,京都個個令我好失望
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞