[日本鐵膠獨遊回帶]10(7)日鳩坐Green Car之行

145 回覆
12 Like 2 Dislike

歷史遺跡

701系電車

同場加映五能線Kiha40型

去到青森,聽日將會坐既E751系

青森鐵道線,隻吉祥物其實幾得意

重有自助手信售賣機

青函連絡船戰災碑,二戰時期美軍轟炸青森個陣有唔少連絡船炸沉左,
所以有個記念碑

今次既目的地,八甲田丸,當年青函連絡船既其中一隻

估唔到接待處既姐姐英文非常好

好多介紹以前青森地區既居民既日常

洞爺丸慰靈碑,亦因為當年洞爺丸海難,加速青函隧道既興建

艦長室

駕駛室

駕駛室影出去,好靚

之後落到船艙,得自己一個其實有d驚..........
重有卡車、Kiha82型柴聯車同DD16型柴頭長眠在此

八甲田丸既既心臟

行完八甲田丸出黎既空地有架受盡風吹雨打既卡車......
人在大阪中,暫停一排
終於返到香港,埋尾先

行完八甲田丸發覺超哂自己預算,結果就要趕返新青森
一陣將會坐既Resort白神號,會行經五能線,一條個view好正既鐵路....
佢有三款編成,今次坐中橅編成,用既係最新既混合動力列車HB-E300系

係ekinet劃位個陣無得揀指定既位,只能揀近窗定近走廊,
結果揀近窗就畀左個包廂我

一般座位,中間有部電視駁住車cam

有小賣部,呢五個幾鐘車程靠你喇

車頭有記念印仔

大銀幕,一流

上車前買定便當上車食,呢個1000yen唔駛算唔錯

去到千疊敷,有三個字時間停車畀你四圍行,屌落大雨

唔錯既車身拉花

bar枱位,望住個海幾寫意既,但我想佢好天多d

抹茶雪糕,食左四五個

對住日本海就真係好好feel,可惜陰陰天落雨

五個鐘車程去到秋田
快手d啦

呢兩晚住東橫inn,係連住秋田站舍既,勁方便

酒店樓下有個open area,有人係度傾野做功課,練舉竿燈都有

好厲害

指定動作,夜晚八點幾既秋田已經靜到乜咁

最後用幾好食既烏冬完左一日

個陣咁岩準備出新iphone
DAY6

一早起身就返秋田站上車,今次係坐特急つがる上青森,E751系

得半卡係Green Car,幾舒服

奧羽本線上,天氣非常好.....

本身去到弘前慢左五分鐘,但去到新青森竟然準時到,不得了
然後轉新幹線上函館,今次都係E5 Hayabusa

同在來線(津輕線)並行

過左奧津輕今別站之後就會同在來線路軌合埋一齊過青函隧道
蒸氣火車
廢廢地
DAY6續

終於踏足北海道既土地

因為去個陣係三連假前,好撚多人,連Green Car都full哂
呢張相影個陣已經走左堆人

要再轉快速函館Liner先到函館市區
733系電車

函館站前

先坐函館市內電車,再行上函館山纜車站
而家好似已經重開返?

站入面有電台開緊咪

函館山纜車,同之前岐阜金華山個隻差唔多
催更
DAY6續

函館山日景,可惜天陰陰

遠攝津輕半島

元町,有唔同既教會係度,都幾relax

行過買左杯雪糕,亦都因為佢之後第一次旅行途中肚痛到要買藥食

之後返函館車站附近,有另外一隻青函連絡船「摩周丸」,不過今次無入去了

再係海邊hea多陣就返車站了

道南漁火鐵道,接手因為新幹線通車而交出黎既並行在來線(江差線)
重有JR北海道無償轉讓既Kiha40型柴頭

今次坐特急北斗返新函館北斗站,Green Car個卡係特別高的
巴打條腿咁白咁靚既
巴打條腿咁白咁靚既

推落下一版
留名
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞