[日本鐵膠獨遊回帶]10(7)日鳩坐Green Car之行

145 回覆
12 Like 2 Dislike
DAY6續

搭新幹線落返盛岡,hardsell到暈

落到盛岡終於頂唔順,要去藥妝店買下痢藥
但原來好撚貴,最平既竟然係喇叭牌正露丸,陣味離遠都聞到

屙完屎買完藥四圍行下,又上返月台,有一對E2

秋田新幹線既E6,佢個Green Car都幾好坐,好過E5

E6車尾

最後肚痛完都唔驚死,整多個cookie and cream雪糕先訓,超正
DAY7

一早起身準備checkout,秋田市街其實幾靚

又係秋田新幹線上,支蘋果汁好酸
天氣好好,太好了

盛岡名物

今次坐E2新幹線 Yamabiko落一關站,E2既Green Car麻麻地,插頭都無,
不過無計舊車追唔上潮流
DAY7續

落黎一關就係因為比卡超,不過而家既比卡超既比例好似改過,怪怪的

大船渡線Pokemon with You列車
用Kiha110型柴頭改裝而成,d位有唔同既小精靈架,
同埋連d燈都有唔同小精靈既剪影

辛苦了乘務員哥哥姐姐
DAY7續

乘車紀念品,有張卡可以儲印仔,好好地佢而家印左開始站個兩個印仔

風景唔錯

最前個卡有遊玩空間,一定要除鞋,好得意

卡比獸呀!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

重有隻大鯨魚,都好得意

可能因為係平日,算少去人,d小朋友玩得好開心

個幾鐘後到氣仙沼了
DAY7續

因為有張野可以儲印仔,所以入氣仙沼一轉,所以都坐到大船渡線既BRT
所謂BRT,姐係公車捷運系統,同一般巴士唔同,有專用既線路同車站,
同埋通常都係站外收費,因為311地震破壞左原來既線路,
而修復都要時間(又或者考慮修唔修復),所以JR東日本整左BRT黎頂住先,
不過可能都會永久架喇......

搭左一個站就落車,用返舊鐵道線既隧道同大約既走線
一落車都係見到一片地盤......

似係市政府起畀居民既房屋

幾時先可以復興返呢.......
DAY7續

有d復興既商店街/墟咁樣,努力呀

本身想坐早d既車出返一關轉車落福島坐E3,結果係氣仙沼市內迷路
結果就即刻用電話上ekinet劃回程既pokemon with you列車同返東京既Hayabusa

對面既Kiha110

車上販賣既朱古力雪糕,太甜太「漏」

指定動作,一關值得再黎既

又係便當,正

返到東京就去酒店checkin,幾近東京站,唔錯

安頓好出去搵野食,結果去左吉野家,味道同香港差唔多

食完去老秋行個圈,有人表演,重出左碟

差唔多成個星期無食過生果同菜,整包蔬果汁補補先,咁又完一日
睇黎無乜人睇,算吧喇
勇士
留名
想問下如果我有伊東one day pass,但由熱海上車,咁我係咪買由熱海-伊東既車票錢,之後一直坐到河津就可以?定係要係伊東出閘再入
巴打你呢個Trip 正呀
我一路都好想整一次 Green Car日本鐵膠之旅, 睇你的遊記好似自己去左一樣
想問下如果我有伊東one day pass,但由熱海上車,咁我係咪買由熱海-伊東既車票錢,之後一直坐到河津就可以?定係要係伊東出閘再入

應該前者就得
DAY8

一早起身就東京過新宿,今日既主角,
Holiday快速富士山,國鐵189系電車

指定席,都幾舒服

去到大月之後會直通富士急行線,都係鄉下地方,重會經過山梨磁浮實驗線

湯馬士火車頭

富士急行2000系,原本係JR東日本165系,不過已經退役了

富士急行1000系,原來係京王5000系

上到河口湖了
DAY8續

除左東京wide area pass之外,其他pass都要乖乖畀錢

河口湖站真係好多旅客,香港人同支那人更多

先買張巴士pass,可以當postcard用

四圍行四圍睇,就係見唔到富士山

復古巴士

行到湖邊,天氣好好又有風,真係好舒服,重有隻鴨鴨

行到咁上下,又見唔到富士山,好無癮,結果返車站算
就係呢種穿梭巴士,太細部唔多好坐

富士登山電車,都係原京王5000系

6000系,原JR東日本205系

富士急行8500系,原本係JR東海371系,發覺富士急行好鍾意食二手飯
不過又改裝得幾靚

無人睇,慢慢自言自語update
DAY8續

唔同鐵路公司既大月站

你都知要改善語言能力呢?

即刻係大月劃位過甲府,今次係E257系,特急Kaiji,E257既Green Car麻麻地

好快就到左甲府了
DAY8續

一出甲府站就有信玄公像

車站附近有d墟市咁既野,不過規模相當細

本身想去武田氏館跡,姐係武田家原根據地躑躅館,不過太遠去唔到
結果就去係車站隔離既甲府城跡,
係武田家滅亡後躑躅館城畀德川家廢左後另起甲府城,而家無起返天守
btw有機會其實望到富士山,不過我望到既只係一堆雲同霧,屌

返到甲府站就去身延線月台,係個角落頭
今次坐身延線既特急Fujikawa,JR東海既373系列車,無Green Car,
所以坐指定席,唯一呢程係查指定席卷之外重要我show張JR pass同passport畀佢睇

耶穌光

btw身延線大概沿富士川而下,兜富士山既西邊而行,風景其實唔錯
同埋原來富士川係日本既供電頻率(50Hz/60Hz)既交界

夜媽媽返到靜岡,兩部373系
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞