Apple Watch Series 4 香港有心電圖

503 回覆
184 Like 8 Dislike
"Noted with thanks"
升埋啦 watch升左黎用ecg時都會叫你電話升ios12.2先用得
Apple Watch 分析心律唔係幫你診斷
係警告你快d去睇醫生
不過d命賤an狗唔會明架啦
做唔到12-Lead ECG就係垃圾啦
Android bug=正常事件,無問題
iOS啲bug=Apple已死,垃撚圾
明明呢d都係得1 lead
Heart rate 都唔準
自己諗咩就當係事實

問題係1 lead 真係0作用
度ECG用到10 lead
有6 lead係心附近,4 lead係四肢
其實心電圖即係心既電流
度電流方法就好似中學physics一樣
至少拎兩支電極插落去先度到電流
而心本身係個立體
電流過心房、心室既時間唔同
所以10 lead先度到full picture
都可以identify到region既問題
得一支電極插落去,電燈膽都唔會識著啦
如果做到1 lead ECG既一早有醫學期刊刊登
諾貝爾獎可能都拎到

而你話所謂初步評估
false positive rate咁高,冇病都亂診做有病
大家驚起上黎個個湧去做真ECG
哂自己錢又哂時間 仲要擔驚受怕
樓上post果個咩apple watch幫佢detect A Fib
都只不過係個別例子
咁同d中醫醫cancer 咁岩醫好一個有咩分別?

再者點解watch淨係度到A Fib或者Arrhythmia
因為兩者好大特徵係係個pulse度

首先Atrial Fibrillation (A Fib) 即係心房顫動
心房傳導一啲紊亂電流甚至冇電流落心室
心室一味亂咁泵血
所以出現irregular and rapid pulse
而度pulse放兩隻手指上脈搏都識啦

arrhythmia係心律不整
即任何fast, slow, or irregular pulse
所以包含好多類
而我岩岩講左A Fib係irregular fast pulse
因此arrhythmia包含A Fib
你話watch度到A Fib & arrhythmia 不過係玩弄字眼
而且同樣地 有pulse就度到架啦
apple唔敢identify邊種arrhythmia
只係得A Fib
因為A Fib既QRS complex高低唔會變 可能會narrow
但係如果講ventricular fibrillation
一來QRS complex會亂到identify唔到
二來會致命性比較嚴重
我諗apple都唔會敢出

所以watch既ECG張圖本身係0作用
偵測a fib亦係手指都做到既野
send咩pdf俾醫生 佢都係唔會參考佢
搞到大家驚就只會哂錢哂力
以事論事,apple真係對香港人唔錯,廣東話SIRI,亞洲第一心電圖
知唔知咩叫lead
左手右手分別放兩邊 咪2條 lead
咁手腕(表底)+手指(表冠)算唔算2條lead
其實呢位巴打已經講出重點
唔係幫你診斷 係警告你快d去睇下醫生
你地係要講到隻watch要做到醫療儀器咁100%診斷先叫有用
咁我係唔夠你地拗既

Apple watch都係要左右手wo
係最新ios先有?
定4代先有呢個功能?

四肢個4 lead要度到心既電流
起碼要跨過你身軀 經過到心 例如左手去右手
單肢係做唔到
4代錶 + 最新ios先 + 最新watchos
呢層係做到Lead I 既
但係比起12 lead都差好遠
度唔哂唔同方向既電流
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞