2019年考CFA

532 回覆
11 Like 59 Dislike
唔俾掛Title?可唔可以講下點解?
唔想公司同CFA 扯上關係。即:可以攞 charter、可以講畀人聽你有 charter、唔可以喺公司咭片或刊物寫 CFA。
其實好小事,認真:唔好睇嗰三隻字咁重要。可能開頭有寫講嘢可以大聲啲,但上到咁上下返而寫會怪,因為做啲嘢會唔同咗。
想問今年係6月15號考定16號考
有lv 1&2 視頻教學+notes softcoy
有意 PM: @zcbm1997
公司唔比charter
笑撚到我look地
邊間細firm睇過?
我英美法中港日台bank都係我counterparty sales team至少一兩個都cfa/frm
我真係想知邊間咁串唔比員工charter
Buy side
有時間又做緊呢行可以考下既, 不過唔好expect 對自己投資方面好有用
考完都可以R 下老細加人工既, 不過未必so 你
轉工叫多樣野睇下
利申: 掛咗牌幾年
開名啦
我都想知
等第時headhunt打黎我問問佢

年中都唔少buyside搵我
err...errr...老細, 我依家CFA, 你會唔會考慮加我人工?
名就唔開喇,始終公司policy喺內部嘢。你第時叫個headhunt八下。有緣咪撞到,不過唔畀掛title唔通就唔做?你想你可以繼續畀 dues keep 住個名份。

我帶起呢點只係強調公司最後請人係睇佢可以幫公司賺幾多錢,唔係有冇個 charter,或者考咗幾耐先考完,或者有冇考過。Show 到你嘅 contribution 先係最有意義。
oic

內部野下話
高級機密confidential嘛
6月考Level III

其實考Level I真係貪得意,唔想自己太得閒,點知Pass下又一個Pass下又一個... 無啦啦考到Level III

利申:CPA + ACS 仲係一名打雜
貪得意走去考,你都幾有錢下遲D會唔會考埋FRM
公司比錢,但我要比時間
證券行定buy side要掛CFA個名
cfa 2 jj 路過
如果而家都仲未溫曬可以點搞
me2
lv2 仲有6日
level 2 真係好難
做題目完全唔知佢問乜
lv2 真係好多要你判斷既題目
溫唔熟果d真係可以下回請早
臨考先嚟搞咁大壇野 完全無心機溫
tg?
考level 1 但仲有一半未溫
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞