2019年考CFA

532 回覆
11 Like 59 Dislike
Agger
反cfa派
點解討論讀下 cfa講到要靠 cfa發達咁
咁考唔考cfa又同實戰無咩衝突ge
一路做一路考埋咪幾好

btw而家個trend真係越黎越多人買etf算 唔洗養fund man
但其實你諗下大部份既學歷都冇必然認受性
呢個已經唔單止係CFA既問題
而係本身商科就冇認受性唔似一堆醫護科 讀完真係可以搵到工
唔係話支持CFA 而係CFA將成日promote到自己同career related咁樣
又吹到合格率好低 好撚專業
其實入面你識time value of money同埋diversification已經完左 換言之即係月供ETF已經得
其他知識都係東拉西扯 如stats, acct 炒埋一碟扮專業
讀CFA 只係增進基礎知識
唔係要搵到錢先再讀
咩都講錢 人生還有價值嗎?
讀過CFA既人就唔會去澳門賭大細。我一直以來過求既係追高回報,低風險。 過大海係高風險,負回報

美股我都有,但係港股A股呢D market efficientcy 咁低既地方,跑贏大市既機會先大
讀cfa啲野為學習的話係幾好
至少對finance係有深一層認知
不過對工作前途真係無用
考完無經驗人地都唔當一回事

利申:上年pass level 3
上網down自己印算啦
有冇chartered?
多張證書我覺得考得過
Lm
sad but true

其實CFA唔代表識好多野 但係基本野都有個概念
到實戰時pick up會好d咁 唔讀當然都可以其他方法學識
考得晒其實證明一個人肯正正路路勤勤力力 溫完書考得到 自己意志上得著可能大過實際用途
有cfa可以有個快速係年半內 big picture of investment /asset class
自己做pb product, 覺得d 個課程會令你易pick up d 現實嘅product feature/fund nature

同master 比嘅話 我記得科大個msc investment management 係話讀完你可以去考level 2定好似跟level 2 個curriculum去教

如果想搵錢嘅就唔洗諗 private banker mud7都唔識照樣搵多我地好多
好似有睇過類似ge post

PI其實好辛苦 地獄式training之後要考好多law試 工作壓力都大
護士就厭惡性

反而d政府文職officer就真係…… 之前比民主黨搶電話果個EO狗仔隊 月薪6位數鐵飯碗年年加人工
之前睇過個post好搞笑 有個人話點解公務員叫考 唔係叫搵 因為好辛苦好難過關 付出ge一早已經多過其他人一世博升職同加人工ge努力 值得成世人保證升職同跳point 考過CFA ge真係笑左 但係CFA又有幾多個高人工過果位狗仔隊EO呢
的確有好多人會高過 但係計埋付出 風險 就大部份人都跑輸
講到尾CFA都係雞肋
唔係話100%無用
但係考左又唔會career突然順蜴左
其實話CFA無用果啲,不如話Degree都無用
求其中五畢業做保險/地產都年薪過百萬
再唔係創業再搞上市,變做億萬富豪
總之學歷/讀書/進修係無撚用
(你都係想咁講姐)
Degree 認受性高d 定CFA高d

jobsDB有邊份工要CFA先做得?

9唔搭8
6月! 有冇surveying background 考?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞