2019年考CFA

532 回覆
11 Like 59 Dislike
黎緊五月會考 但好似冇咩人識frm咁
無公司會強迫你考
呢個都唔會係入職requirement
但係會有好多工寫住CFA / FRM preferred
做得finance邊個唔識frm係佢既問題
definitely not in ibd or pe
i am in ibd
好多係我scope入面既工都有機會出現呢句
可惜金融界啊豬啊狗都入得 只要唔係智障+無毀容+識寫字就入得行 蠢人多到呢
你知不知咩係ibd?你搵d institutional sales嘅野比我睇
我依家做緊USD 幾十billion AUM global pe firm,香港based investment team冇一個人有CFA

singapore我唔清楚個market,但係香港做multi bn AUM嘅 pe,極少人有cfa同cfa is not required
you can linkedin blackstone, kkr or carlyle and check how may people have a CFA beside their names
*many
因為我做operation,唔需要考,也不需要讀CFA。
只係呢幾年見過有 CFA charterholder入黎做出黎既分析只係識copy and paste網上。
身邊也有 一take pass哂3個lv既老死們,但只係為個朵而考,完全與自己工作無關,考完對工作無得益。
同時有未charter既高學廰舊同事,夾過做野仲差過好多FG。
利申: 中型行
I know that feeling
operation真係唔需要考ar
就算IC考黎都係多個名
香港咁多人做金融 真正ge analyst / fund man其實好少
係,所以我覺得除非係做同分析有關,否則用考3個lv既年半至2年時間進修同自己工作有關仲實際
我真心求其搵

我搵到你係咪含先?
你知我實搵到架
你搞清個因果先
以入行計 ibd pe只睇你邊間U畢業 成績好唔好 同埋屋企有冇錢有冇network
果班人無CFA甚至無基本既財經金融會計知識都好正常
年年都會做監考
點先有得做ga
讀u個陣
咁岩做到監考tsa
自此入左個pool
年年有cfa tsa dse 都會有invitation叫你去監考
即係外判左比HKEAA
比人監左幾次 想試下監返人
我考lv2frm準備gg
算係
training 都係hkeaa道上堂
應該得台上揸迷個主考官 同cfa自己派幾個staff去考場睇
其實都係係hkeaa個pool道搵人監考
我都係用我自己做ibd同pe經驗答你
所以咪話cfa is not required
In ibd and pe, relationship/ network is everything
miss左報lv2 deadline...下年再報
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞